μακρόν-ανόητα-σενάρια-φόβου-τα-μπλακά-1059045
ΚΟΣΜΟΣ | 06.12.2022 | 19:14

Μακρόν: Ανόητα σενάρια φόβου τα μπλακάουτ στη Γαλλία

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προς τους πολίτες σχετικά με τις ανησυχίες τους για τις φήμες που κυκλοφορούν ότι η χώρα θα προχωρά σε τμηματικά και ολιγόωρα μπλακάουτ από τον Ιανουάριο του 2023.

Μιλώντας από τα Τίρανα, ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε στους πολίτες της Γαλλίας και χαρακτήρισε τα μπλακάουτ ως ανόητα σενάρια φόβου ενώ διαβεβαίωσε ότι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα πράξουν ό,τι χρειάζεται για να μην υπάρξουν διαταραχές στην ροή του ηλεκτρικού ρεύματος προς τα νοικοκυριά.

Παράλληλα, ανέφερε πως είναι φυσικό μία κυβέρνηση να προετοιμάζεται ακόμη και για τα πλέον ακραία ενδεχόμενα που βεβαίως δεν είναι πιθανό να συμβούν. Ωστόσο, ο ίδιος είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν θα απαιτηθούν διακοπές παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος «αν όλοι εφαρμόσουμε το σχέδιο περιορισμού κατά 10% της περσινής μας κατανάλωσης».

Τα σενάρια για ενδεχόμενα τμηματικά μπλακάουτ σε όλη τη Γαλλία από το 2023 έχουν σχεδόν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης της χώρας. Κυβερνητικά κλιμάκια δηλώνουν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από την αυτοσυγκράτηση των πολιτών και το πόσο «σκληρός» θα είναι ο χειμώνας που έρχεται.

Η συζήτηση έχει ανοίξει, καθώς παρατηρείται πρόβλημα στο ότι από τους 56 αντιδραστήρες που υπάρχουν στη Γαλλία για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, προς το παρόν οι 20 βρίσκονται σε φάση συντήρησης και δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν ως το τέλος του χρόνου πάνω από έξι.