m109-η-βρετανία-αγόρασε-και-επισκεύασε-20-αυ-1034436
ΚΟΣΜΟΣ | 17.06.2022 | 02:00

M109: Η Βρετανία αγόρασε και επισκεύασε 20 αυτοκινούμενα πυροβόλα και τα στέλνει στην Ουκρανία

Η Βρετανία έχει αγοράσει και επισκευάσει περισσότερα από 20 αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα μεγάλης εμβέλειας M109 από μια βελγική εταιρεία όπλων, τα οποία στέλνει στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας στο βρετανικό δίκτυο Sky News μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι η Βρετανία αναπτύσσει πάνω από είκοσι αυτοκινούμενα όπλα των 155 χλστ που αγόρασε από την διεθνή αγορά, τα αναβάθμισε και έχουν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια.

Η Ρωσία ξεπερνάει αριθμητικά την Ουκρανία σε πυρά πυροβολικού κατά 20 προς 1 σε ορισμένες περιοχές, αλλά οι σύμμαχοι αρχίζουν να δίνουν στην Ουκρανία το πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς και τα συστήματα πυραύλων που θα επιτρέψουν στις δυνάμεις της να νικήσουν, υποστήριξε ο Βρετανός Υπουργός.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας θα μπορέσουν σύντομα να σημειώσουν «σημαντική πρόοδο στα ανατολικά της χώρας».

Η Νορβηγία έχει ήδη δωρίσει 22 αυτοκινούμενα πυροβόλα M109 στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτικών, πυρομαχικών και άλλου εξοπλισμού, όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας.