λύθηκε-το-μυστήριο-με-τα-πρόβατα-που-έκ-1096271
ΚΟΣΜΟΣ | 22.11.2022 | 11:15

Λύθηκε το μυστήριο με τα πρόβατα που έκαναν κύκλους επί 12 μέρες

Εξήγηση στο μυστήριο με τα πρόβατα που έκαναν κύκλους επί 12 συνεχόμενες μέρες σε αγρόκτημα της Κίνας, επιχείρησε να δώσει ένας καθηγητής πανεπιστημίου.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε προκαλέσει αίσθηση και το βίντεο με τα πρόβατα που έκαναν κύκλους έχει γίνει viral. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να αναπτύξουν θεωρίες συνωμοσίας.

Οι ειδικοί βέβαια έβαλαν τελικά τα πράγματα στη θέση τους δίνοντας μια απλή εξήγηση.

«Φαίνεται ότι τα πρόβατα βρίσκονται στο συγκεκριμένο μαντρί για μεγάλο χρονικό διάστημα, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στερεοτυπική συμπεριφορά, με επαναλαμβανόμενους κύκλους λόγω στρες επειδή είναι περιορισμένα», δήλωσε στο Newsweek ο Ματ Μπελ, καθηγητής στο Τμήμα Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο Hartpury στη Βρετανία. «Ξεκινούν κάποια και τότε στον κύκλο μπαίνουν και τα άλλα πρόβατα, καθώς πρόκειται για ζώα που ζουν σε κοπάδια, και ενώνονται με τους “φίλους” τους».

«Η κοινωνική συμπεριφορά των προβάτων κυριαρχείται από τη λογική της αγέλης, η οποία ελέγχει τις κινήσεις των ζώων και προστατεύει τα άτομα από τα αρπακτικά», παρακινώντας τα να ξεφύγουν από τον κίνδυνο ως ομάδα, αναφέρεται επίσης στο εγχειρίδιο κτηνιατρικής Merck.