λιβύη-πόλεμος-στους-δρόμους-της-τρίπο-1051967
ΚΟΣΜΟΣ | 22.07.2022 | 23:40

Λιβύη: Πόλεμος στους δρόμους της Τρίπολης ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες

Έντονες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων ένοπλων ομάδων στη Λιβύη τα ξημερώματα της Παρασκευής με αναφορές για πολλούς νεκρούς, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι η τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση θα μπορούσε να προκαλέσει έναν εμφύλιο πόλεμο.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters έγινε μάρτυρας συγκρούσεων σε κεντρική συνοικία της πόλης, σε μια περιοχή όπου εδρεύουν πολλές κυβερνητικές και διεθνείς υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές, καθώς και στρατιωτικά οχήματα που κινητοποιήθηκαν γύρω από το Zawiyat Dahmani.

Μάρτυρες είπαν επίσης ότι σημειώθηκαν μάχες στην περιοχή Asbaa και στην Ain Zara. Κάτοικοι της Τρίπολης δήλωσαν ότι ένας άνδρας και ένα παιδί σκοτώθηκαν. Οι τοπικές ειδήσεις, επικαλούμενες ιατρικές πηγές, ανέφεραν αργότερα ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η 444 Ταξιαρχία του λιβυκού στρατού, που υποστηρίζει τον Ντμπεϊμπά, επενέβη για να σταματήσει τις μάχες και έλαβε θέσεις σε αρκετές περιοχές όπου σημειώθηκαν οι συγκρούσεις

Η Λιβύη βρισκόταν στα όρια του χάους εδώ και μήνες αφού το ανατολικό κοινοβούλιο διόρισε ξεχωριστή κυβέρνηση, αφού απέρριψε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) στην Τρίπολη, η οποία εγκαταστάθηκε μέσω μιας διαδικασίας που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ πέρυσι.

Και οι δύο πρωθυπουργοί, ο Ντεμπεϊμπά και ο Μπασάγκα, έχουν υποστήριξη από τις ένοπλες φατρίες που ελέγχουν εδάφη στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της δυτικής Λιβύης.

Ο διορισμένος από το δυτικό κοινοβούλιο πρωθυπουργός, Φαθί Μπασάγκα, δεν μπόρεσε να μεταφερθεί στην Τρίπολη, καθώς τον εμποδίζουν οι ένοπλες ομάδες που υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) και τον πρωθυπουργό της, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά