λιβύη-κάλεσμα-του-υπουργού-πετρελαίο-1109285
ΚΟΣΜΟΣ | 11.01.2023 | 23:23

Λιβύη: Κάλεσμα του υπουργού Πετρελαίου σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο σε «συμφωνία» για ΑΟΖ

Κάλεσμα σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο απηύθυνε ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν, δηλώνοντας ότι υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες να βρεθούν φιλικές λύσεις μεταξύ των χωρών.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός της Λιβύης σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera Mubasher και μεταδίδει το Sigma Live, είναι καιρός για τη χώρα του να πετύχει έναν φιλικό διακανονισμό με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Με αυτόν τον τρόπο, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης έβαλε ουσιαστική «ταφόπλακα» στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, φωτογραφίζοντας την Τουρκία στις δηλώσεις του ότι μερικές χώρες έχουν καταφύγει σε μονομερείς λύσεις αντί για διάλογο και συναίνεση.

Ο κόσμος βρίσκεται πλέον σε ένα προχωρημένο στάδιο κατανόησης για να καθορίσουν τα θαλάσσια σύνορά τους είτε μέσω φιλικών λύσεων είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου, πρόσθεσε στη συνέντευξή του ο Μοχάμεντ Αούν, εξηγώντας τους νόμους περί ΑΟΖ, πως υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί για τη μέτρηση και το διαχωρισμό της απόστασης μεταξύ οποιωνδήποτε δύο θαλάσσιων γειτονικών χωρών.