λιώνει-ο-αρχαιότερος-πάγος-της-αρκτικ-458526
ΚΟΣΜΟΣ | 27.08.2018 | 13:35

Λιώνει ο αρχαιότερος πάγος της Αρκτικής

Ο αρχαιότερος και παχύτερος πάγος στη θάλασσα της Αρκτικής έχει αρχίσει να σπάει, απελευθερώνοντας νερά της Γροιλανδίας που συνήθως είναι παγωμένα, ακόμη και το καλοκαίρι. Το φαινόμενο αυτό – που πριν δεν είχε καταγραφεί ποτέ – συμβαίνει για δεύτερη φορά το τελευταίο έτος.

Μετεωρολόγοι περιγράφουν την απώλεια του πάγου ως «τρομακτική», ενώ άλλοι δηλώνουν ότι θα ήταν καλή ιδέα να αναθεωρηθούν οι απόψεις σχετικά με το τμήμα της Αρκτικής που θα αντέξει περισσότερο στην υπερθέρμανση.

Η θάλασσα στη βόρεια ακτή της Γροιλανδίας είναι κατά κανόνα τόσο παγωμένη, που μέχρι πρόσφατα αναφερόταν ως «η τελευταία περιοχή των πάγων», επειδή υποτίθεται ότι θα ήταν το τελευταίο «προπύργιο» ενάντια στην υπερθέρμανση.

Ωστόσο, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην περιοχή τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον προηγούμενο μήνα κατέστησαν την περιοχή ευάλωτη στους θερμούς ανέμους που έσπρωξαν τον πάγο μακριά από την ακτή και για πρώτη φορά σε τέτοια απόσταση από τότε που ξεκίνησαν οι δορυφορικές καταγραφές το 1970.

«Σχεδόν όλος ο πάγος στα βόρεια της Γροιλανδίας είναι αρκετά κατακερματισμένος και διασπασμένος και συνεπώς πιο ασταθής», εξηγεί στον Guardian η Ρουθ Μότραμ από το Δανικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι η κάλυψη πάγου στην περιοχή Σβάλμπαρντ της Αρκτικής αυτή την εβδομάδα είναι 40% κάτω από τον μέσο όρο για αυτή τη χρονική περίοδο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι μια δραματική ένδειξη του μετασχηματισμού που λαμβάνει χώρα στους πάγους της Αρκτικής αλλά του αρκτικού κλίματος συνολικά.

«Τρομακτικό», γράφει ο Τόμας Λάβεργκν του Νορβηγικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου σε ένα retweet που δείχνει το νερό να εισβάλει στον πάγο των Γροιλανδικών ακτών.

Το φαινόμενο που καταγράφεται στην Αρκτική εγείρει ανησυχίες στους επιστήμονες για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι ασυνήθιστες θερμοκρασίες που καταγράφονται από την αρχή του έτους και το κύμα καύσωνα που σημειώθηκε στην περιοχή τον χειμώνα τους έθεσε σε κατάσταση συναγερμού. Οι πόλοι μπορεί να διαβρώνονται.