κύπρος-τι-αλλάζει-στον-ενεργειακό-χάρ-446014
ΚΟΣΜΟΣ | 01.03.2019 | 07:45

Κύπρος: Τι αλλάζει στον ενεργειακό χάρτη μετά την ανακάλυψη

Στα επόμενα βήματα εστιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης των γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum  στο Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώνας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN σημείωσε ότι η νέα ανακάλυψη εξασφαλίζει τα συμφέροντα και των υπολοίπων χωρών. “Η πιο μεγάλη αμερικανική εταιρεία δεσμεύεται στη περιοχή μας και αυτό συνεπάγεται ότι και τα συμφέροντα των άλλων χωρών (Ελλάδα, Αίγυπτος) είναι εξασφαλισμένα” και συνέχισε: “Προάγουμε τα συμφέροντα των χωρών με τις οποίες είμαστε σε συμμαχία, αρκεί οι χώρες αυτές να τηρούν τις προϋποθέσεις”.

Η αντίδραση της Τουρκίας και κυρίως η ένταση με την οποία θα αντιδράσει στα νέα δεδομένα αποτελεί ένα ερώτημα. Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων εκτίμησε ότι οι πιθανότητες για κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας ξεπερνούν το 50%.

 Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η ποσότητα Φυσικού Αερίου που βρέθηκε ανέρχεται σε 5-8 τρις κυβικά πόδια (142-227 δις κυβικά μέτρα) και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια.

Η γεώτρηση «Glaucus-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας.

Ωστόσο η ποσότητα που εντοπίστηκε αποτελεί μια «καλή βάση» για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης (LNG) που επιθυμεί η Exxon και όχι βεβαιότητα, κάτι το οποίο σημαίνει περισσότερες έρευνες. Εξάλλου, η πρώτη γεώτρηση στον τεμάχιο 10, που πραγματοποιήθηκε στον στόχο «Δελφύνη 1» μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019, δεν εντόπισε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.

Έτσι, προκειμένου να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης μεταξύ αυτών και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της ExxoMobil Τρίσταν Άσπρεΐ δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα της γεώτρησης, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες η εταιρεία θα αναλύσει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και από τις δύο γεωτρήσεις, προκειμένου να καθορίσει το πλήρες εμπορικό δυναμικό του κοιτάσματος, αλλά και να καθορίσει το κατά πόσον θα διενεργήσει και περαιτέρω ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10.

«Θα περιλάβαμε όλα τα στοιχεία και τα μαθήματα που συγκεντρώσαμε ολόκληρο το γεωτρητικό πρόγραμμα ενσωματώνοντάς τα στην αξιολόγηση του τεμαχίου 10 προκειμένου να συνεχίσουμε την αξιολόγηση μελλοντικών γεωτρήσεων», είπε.

«Αλλά ταυτόχρονα να εξετάσουμε τα δεδομένα που συλλέξαμε για να κοιτάξουμε για νέες ερευνητικές ευκαιρίες στο τεμάχιο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Άσπρεϊ είπε πως οι επόμενες κινήσεις της ExxonMobil όσον αφορά νέες ερευνητικές δραστηριότητες πιθανόν να πραγματοποιηθούν εντός του 2020.