κυνηγοί-των-leopards-ρομποτικά-άρματα-μάχη-1017261
ΚΟΣΜΟΣ | 02.02.2023 | 23:15

«Κυνηγοί των Leopards»: Ρομποτικά άρματα μάχης κατασκευάζει η Ρωσία ως απάντηση στην Ουκρανία

Η Ρωσία αναπτύσσει νέα ρομποτικά άρματα μάχης στην ανατολική Ουκρανία σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την απειλή των αρμάτων μάχης Leopard 2, που της προμηθεύει η Δύση τα οποία είναι κατασκευασμένα στη Γερμανία, όπως υποστηρίχθηκε σήμερα 2 Φεβρουαρίου.

Τα μη επανδρωμένα ρομποτικά συστήματα μάχης Marker είναι οπλισμένα με πολυβόλα 7,62 χιλιοστών και αντιαρματικούς πυραύλους.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά και τον έλεγχο στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, λένε οι κατασκευαστές τους.

«Τα τέσσερα πρώτα ρομπότ Marker έφτασαν στην περιοχή αυστηρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Ρογκόζιν, πρώην επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Έδειξε πλάνα από τα ρομπότ, τα οποία φαίνεται να έχουν γυριστεί στο Ταγκανρόγκ και όχι στην ουκρανική εμπόλεμη ζώνη. Παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικά θα είναι στη μάχη, ή αν μπορούν να λειτουργήσουν σε απόσταση μεγαλύτερη από ορισμένα χιλιόμετρα από τον ελεγκτή τους.

«Ξεκινάμε τη διαδικασία “φόρτωσης” εικόνων στόχων, την επεξεργασία αλγορίθμων για την εμπλοκή σε μάχη ως μέρος μιας ομάδας ρομπότ μάχης και την εγκατάσταση ισχυρών αντιαρματικών όπλων», δήλωσε ο Ρογκόζιν, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής μιας ομάδας στρατιωτικών συμβούλων και του κέντρου έρευνας και τεχνολογίας Royal Wolves.

Υποστήριξε ακόμη ότι τα ρομπότ θα είναι «κυνηγοί των Leopards». Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει επίσης άρματα μάχης Challenger II, ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν Abrams.

Τα ρομπότ χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη του κοσμοδρομίου Vostochny, διαστημοδρόμιο, στην Άπω Ανατολή της χώρας και είναι εξοπλισμένα με μίνι-drones.

Ο Ρογκόζιν, έχει ορκιστεί εκδίκηση μετά τον τραυματισμό του από ουκρανικό πλήγμα ενώ γιόρταζε τα γενέθλιά του στο Ντονέτσκ.