κροατία-βάφουν-με-σπρέι-τα-κεφάλια-μετ-776024
ΚΟΣΜΟΣ | 13.05.2020 | 16:50

Κροατία: Βάφουν με σπρέι τα κεφάλια μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα

Μια σοκαριστική αποκάλυψη έκανε ο Guardian για όσους προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα της Κροατίας από τη Βοσνία.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως έχει λάβει αρκετές φωτογραφίες με την ταπεινωτική συμπεριφορά των κροατικών αρχών σε βάρος μεταναστών που ταξιδεύουν κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής. Μάλιστα υπήρξε παρέμβαση του ΟΗΕ που ζητά από την κροατική κυβέρνηση να διερευνήσει τις καταγγελίες για κακοποίηση.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζήτησε από την Κροατική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις και καταχρήσεις και να δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό αξιολόγησης για να ερευνήσει τα γεγονότα στα σύνορα. Από το Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε στις κροατικές αρχές 100 περιπτώσεις παράνομων επιστροφών από την Κροατία στη Βοσνία και τη Σερβία.

«Είναι προφανές ότι ένα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς είναι να εξευτελίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα», δήλωσε ο Jack Sapoch από το No Name Kitchen (NNK), μια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Velika Kladuša, 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα, και είναι μέλος του οργανισμού φύλαξης του δικτύου παρακολούθησης βίας στα σύνορα.

Βλέποντας τις φωτογραφίες-ντροπή ο Sapoch καταλήγει σε δύο συμπεράσματα: «Είτε οι κροατικές αρχές χρησιμοποιούν βαφή για να ταυτοποιήσουν και να εξευτελίσουν τους ελεγχόμενους ή, πιο ανησυχητικά, το χρησιμοποιούν ως τακτική για ψυχολογικό τραυματισμό αυτών των ανδρών – η πλειονότητα των οποίων είναι μουσουλμάνοι – κάνοντας χρήση θρησκευτικού συμβόλου».

Σύμφωνα με τον Guardian, στις 6 Μαΐου, στην Poljana της Βοσνίας, πηγές ανέφεραν στο NNK ότι μια ομάδα ανθρώπων ωθήθηκε πίσω και ψεκάστηκε με πορτοκαλί χρώμα. Από την ομάδα αυτή κλάπηκαν χρήματα και τα κινητά τηλέφωνά τους. Στις 7 Μαΐου, μια διαφορετική ομάδα επέστρεψε στο στρατόπεδο Miral έξω από τη Velika Kladuša, περιγράφοντας παρόμοια μεταχείριση.

Η κροατική αστυνομία ρωτήθηκε για τα περιστατικά προκειμένου να προβεί σε κάποιο σχόλιο. Προηγουμένως, οι αρχές είχαν τονίσει την ανάγκη προστασίας των συνόρων τους.