κριμαία-σε-θέσεις-μάχης-ρωσία-ουκραν-98124
ΚΟΣΜΟΣ | 12.08.2016 | 19:43

Κριμαία: Σε θέσεις μάχης Ρωσία – Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, με τη Δύση να καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Ωστόσο, το Κρεμλίνο αναπτύσσει προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία, ενώ σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας θέτει τις ένοπλες δυνάμεις ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την εγκατάσταση αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Παράλληλα, ο ρωσικός στόλος της Σεβαστούπολης βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ εξελίσσεται ναυτική άσκηση αποτροπής δολιοφθοράς στην περιοχή της Κριμαίας.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο πως διοργάνωσε τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος των υποδομών της Κριμαίας, τις οποίες απέτρεψε η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία.

Ως αποδείξεις, οι αρχές της Κριμαίας παρουσίασαν πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες που κατασχέθηκαν και έναν ύποπτο από την περιοχή Ζαπαρόζιε της νότιας Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, ο Εβγκέν Πάνοφ είπε πως ήταν μέλος ομάδας δολιοφθορέων που εργάζονταν για τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, και πως σχεδίαζαν να ανατινάξουν ένα πορθμείο, ένα διυλιστήριο πετρελαίου και ένα χημικό εργοστάσιο, μεταξύ άλλων.

Το Κίεβο διαψεύδει τις κατηγορίες, και με εντολή Ποροσένκο τίθενται σε μέγιστη επιφυλακή και ετοιμότητα μάχης όλες οι στρατιωτικές μονάδες κατά μήκος των συνόρων με την Κριμαία και στο ανατολικό Ντονμπάς.

Το θέμα συζητήθηκε με αίτημα της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά κεκλεισμένων των θυρών, όπως ζήτησε ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, επισημαίνοντας πως η Ρωσία έχει αναπτύξει στην περιοχή περισσότερους από 40.000 στρατιώτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και ειρηνική επίλυση των διαφορών τους, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως οι ρωσικοί ισχυρισμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Αντιμέτωπες με αυτή την αναζωπύρωση της έντασης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν «εξαιρετικά ανήσυχες» και κάλεσαν τα δύο στρατόπεδα να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό υπογράμμισε από την πλευρά του «τη σημασία που έχει για την Ουκρανία και τη Ρωσία να επιλύσουν με τον διάλογο τις πρόσφατες εντάσεις για το θέμα της κατάστασης στην Κριμαία».

Είναι «ένα βήμα μακριά από τη λογική της πολιτικής διαδικασίας και ένα βήμα προς τη λογική μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ειδικός αντιπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για τη Ρωσία Γκέρνορτ Έρλερ.

«Όλα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τους Δυτικούς να πουν στο Κίεβο να μην λάβει «επικίνδυνα μέτρα που μπορούν να έχουν τις πλέον αρνητικές συνέπειες».

Μία εντελώς διαφορετική εκδοχή δίνει ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, λέγοντας πως η Μόσχα επιδιώκει να «καλύψει» πυροβολισμούς στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων, «που παραδοσιακά κάνουν κατάχρηση οινοπνευματωδών».