κρεμλίνο-to-μήνυμα-του-πεσκόφ-στον-μπάι-1128514
ΚΟΣΜΟΣ | 27.01.2023 | 12:47

Κρεμλίνο: To μήνυμα του Πεσκόφ στον Μπάιντεν

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Τζο Μπάιντεν από το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου ανέφερε πως ο Αμερικανός πρόεδρος είναι το κλειδί για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όμως η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι δεν είναι πρόθυμη να κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής.

Από ότι φαίνεται το Κρεμλίνο αναγνωρίζει ότι ο Μπάιντεν (αντί για τον Ερντογάν) θα μπορούσε να αποκτήσει ένα ρόλο μεσάζοντα στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη. Αντί όμως να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας στέλνουν όπλα στην Ουκρανία.

Η θέση της Μόσχας

Η Μόσχα έχει στο παρελθόν κατηγορήσει την Ουκρανία ότι λαμβάνει εντολές από την Ουάσινγκτον. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η Μόσχα εξαπέλυσε τον πόλεμο και ότι η σύγκρουση μπορεί να τερματιστεί μόνο εάν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της.

Το Κρεμλίνο απέρριψε επίσης την κίνηση των ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν την οργάνωση μισθοφόρων Wagner διεθνή εγκληματική οργάνωση, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον «δαιμονοποιεί» την οργάνωση εδώ και χρόνια χωρίς καμία βάση.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την Ιαπωνία δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας καθώς η Ρωσία προσαρμόζει τη ζωή με βάση τέτοιου είδους περιορισμούς. Το Τόκιο ανέφερε σήμερα ότι αυστηροποιεί τις οικονομικές του κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μετά το τελευταίο κύμα φονικών πυραυλικών επιθέσεων σε βάρος της Ουκρανίας.,

Τέλος, είναι πλέον φανερό ότι το Κρεμλίνο αδυνατεί να καταλήξει σε ένα στρατηγικό πλάνο με τις συνεχείς αλλαγές στην κορυφή της στρατιωτικής διοίκησης του πολέμου. Επομένως, σημειώνει ο Νικ Πάτον Γουόλς, το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ σπεύδει να βοηθήσει την Ουκρανία θα επηρεάσει καταλυτικά τη συνέχιση της στήριξης των ανθρώπων του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ηγεσία του.

Η επιφυλακτικότητα Μπάιντεν για την αποστολή τανκς

Με την δήλωση αυτή το Κρεμλίνο στην ουσία απαντά στην αποστολή εξοπλισμού, λέγοντας πως ναι μεν έχει έρθει η ώρα να γίνει ειρήνη στην περιοχή, αλλά η αποστολή τανκς δυσχεραίνουν τις προσπάθειες.

Από την μία λοιπόν εξηγείται γιατί ο Μπάιντεν υποχωρούσε έως τώρα ως προς την παροχή όπλων και από την άλλη μετά την αποστολή των τανκ μπορεί να έχουν απωλέσει την δυνατότητα που τους δίνει η Ρωσία.

Όπως αναφέρθηκε και από δημοσίευμα των Financial Times, ο Σολτς ήταν αυτός που άσκησε πίεση στον Μπάιντεν προκειμένου να δεχτεί να στείλει τα πανίσχυρα άρματα μάχης τύπου Abrams για την ενίσχυση της επιθετικής ικανότητας της Ουκρανίας.

Αλλαγή της στάσης του ΝΑΤΟ απέναντι στην Ρωσία

Πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως πλέον και το ΝΑΤΟ αλλάζει την στάση του απέναντι στην Ρωσία, έχοντας ξεπεράσει πλέον ξεκάθαρα τον φόβο για την οποιαδήποτε ρωσική αντίδραση στην παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία.

«Σε αντίθεση με τα συστήματα αεράμυνας ή τους αντιαρματικούς πυραύλους, τα άρματα μάχης δεν είναι αμυντικά όπλα. Όπως και τα συστήματα πυροβολικού και πυραύλων που προηγήθηκαν, προορίζονται να χτυπήσουν σκληρά τα ρωσικά στρατεύματα σε μια χερσαία επίθεση. Αντίθετα όμως με αυτά τα συστήματα είναι αναμφισβήτητο ότι η Ουκρανία θα ανακαταλάβει εδάφη. Αυτή είναι μια νέα και έντονη εξέλιξη και απεικονίζει ένα ΝΑΤΟ που δεν φοβάται» γράφει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αναλυτής.

«Αυτά τα μέλη του ΝΑΤΟ ανησυχούν λιγότερο για την επίθεση από την ίδια τη Ρωσία στο άμεσο μέλλον: παραδίδουν όπλα τα οποία θα χρειάζονταν τα ίδια επειγόντως σε περίπτωση τέτοιας σύγκρουσης. Η απόφαση των Δανών να στείλουν συστήματα πυροβολικού Caesar, και των Νορβηγών να στείλουν μεγάλο μέρος των δικών τους αρμάτων Leopard είναι απόδειξη αυτού. Αυτά τα μέλη του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η αποφασιστική σύγκρουση με τη Ρωσίας – Ουκρανίας, θα γίνει στα ουκρανικά εδάφη. Και αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι πιστεύουν πως η Μόσχα δεν θα κερδίσει», συμπληρώνει ο  Νικ Πάτον Γουόλς.