κούβα-καμία-σχέση-με-ελλάδα-με-11-εκατ-πλ-977456
ΚΟΣΜΟΣ | 04.01.2022 | 08:37

Κούβα, καμία σχέση με Ελλάδα: Με 11 εκατ. πληθυσμό μόλις 400 κρούσματα

Μόλις 496 νέα κρούσματα κατέγραψε στις 2 Ιανουαρίου η Κούβα, αριθμός-ρεκόρ από τις 7 Νοεμβρίου, καθιστώντας τη χώρα πρότυπο για τη διαχείρηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σαν μέτρο σύγκρισης, η Ελλάδα με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την Κούβα (11,2 εκατ. κάτοικοι) έχει μόλις το 67% των πολιτών της πλήρως εμβολιασμένους, καθώς και 20.350 θανάτους. Η Κούβα έχει εμβολιαστική κάλυψη τάξης του 90% (δεύτερη θέση παγκοσμίως πίσω από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και 8,324 θανάτους.

Η χώρα από την αρχή της πανδημίας έχει καταγράψει 966,942 κρούσματα. Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 στα νοσοκομεία έφθασε τους 1.473, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

Η Κούβα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως ως προς την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ενάντια στον κορωνοϊό, και αυτό γιατί αποφάσισε να να προτεραιοποιήσει τη δημόσια υγεία και να επενδύσει στα δικά της εμβόλια αντί να περιμένει τις δόσεις από τη συμμαχία COVAX.

Συνολικά έχουν εμβολιαστεί 9,5 εκατομμύρια Κουβανοί από το σύνολο των 11,33 εκατομμυρίων με τα κουβανικής κατασκευής σκευάσματα Abdala, Soberana-02 και Soberana Plus. Ακόμη, δύο περίπου εκατομμύρια κατοίκων έχουν λάβει τρίτη ενισχυτική δόση. Στις ευάλωτες ομάδες η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει στο 99,8%.

Όταν η χώρα θωρακίστηκε σχεδόν πλήρως,  άνοιξε και τα σύνορά της. Το αντίτιμο βέβαια ήταν η όξυνση της εγχώριας οικονομικής κρίσης που συνοδεύτηκε από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Cuba's bet on home-grown COVID vaccines is paying off

Τα κουβανικής παραγωγής εμβόλια είναι πολύ οικονομικά, χωρίς διακράτηση πατέντας, δε χρειάζονται απαιτητική κατάψυξη, και θεωρούνται ως μια εναλλακτική λύση για χώρες που έχουν μείνει πίσω σε προμήθειες σκευασμάτων, στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία. Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχουν λάβει έγκριση από Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο επικεφαλής του κουβανικού Finlay Vaccine Institute, που ανέπτυξε τα Soberana 02 and Soberana Plus κουβανικά εμβολιαστικά σκευάσματα, Vicente Verez, δήλωσε στο Reuters ότι τα στάνταρ που αξιολογεί ο ΠΟΥ δεν αφορούν μόνο το ίδιο το σκεύασμα αλλά και τις υποδομές στις οποίες παράγεται. Συνεπώς, η Κούβα χρειάζεται να εξελίξει περαιτέρω την παραγωγική διαδικασία της για να μπορέσει βάσιμα να διεκδικήσει την έγκριση του ΠΟΥ, όπως σημειώνει ο κουβανός επιστήμονας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Κούβα διαπραγματεύεται με τον Καναδά και την Ιταλία ώστε τα κουβανικά εμβόλια να παραχθούν σε υποδομές των χωρών αυτών, με σκοπό την εξαγωγή τους σε αφρικανικές χώρες.

Αυτή τη στιγμή στην Κούβα δε χρειάζεται έλεγχος υγεινομικών πιστοποιητικών για να μπει κανείς σε μπαρ και εστιατόρια, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι εμβολιασμένοι, οι τουρίστες ελεγμένοι και η Όμικρον ακόμη περιορισμένη με αυστηρή ιχνηλάτηση. Οι μάσκες ωστόσο, παραμένουν υποχρεωτικές, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. Ακόμη, τα PCR τεστ για τους επισκέπτες που πρέπει να τα κάνουν για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, κοστίζουν περίπου 30 δολάρια.

Οι Κουβανοί πάντως, έκαναν Χριστούγεννα χωρίς κανένα θάνατο από κορωνοϊό, ενώ τα σχολεία επέστρεψαν σε κανονική λειτουργία.