κουφάρι-φάλαινας-30-τόνων-σε-παραλία-έγι-1175754
ΚΟΣΜΟΣ | 09.05.2023 | 08:49

Κουφάρι φάλαινας 30 τόνων σε παραλία έγινε τουριστική ατραξιόν

Το γύρο του κόσμο κάνουν οι εικόνες ενός κουφαριού φάλαινας βάρους 30 τόνων, η οποία πέθανε όταν ξεβράστηκε στο Μπρίτλινγκτον της Βρετανίας.

Το κουφάρι απομακρύνθηκε σε μια επιχείρηση που περιγράφεται από τις τοπικές αρχές ως η «μεγαλύτερη του είδους της» στην περιοχή.

Προσωπικό ασφαλείας αναπτύχθηκε γύρω από τη 17 μέτρων φάλαινα, προκειμένου να κρατήσει το πλήθος μακριά, καθώς πολλοί επισκέπτες έφθαναν στο σημείο για να βγάλουν selfies.

Οι ζωολόγοι δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί η φάλαινα, που πιστεύεται ότι είναι ένα νεαρό αρσενικό, κατέληξε να ξεβραστεί στην παραλία. Αναμένεται να διενεργηθεί αυτοψία για να προσπαθήσει να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου.

Πάντως, οι τοπικές αρχές κατάφεραν να μετακινήσουν το σύνολο του κήτους με εκσκαφείς και ανυψωτικά μηχανήματα ενώ οι δρόμοι και τα μονοπάτια προς την παραλία έκλεισαν για την επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πτώματα των ξεβρασμένων φαλαινών αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, καθώς είναι γνωστό ότι εκρήγνυνται κατά την αποσύνθεσή τους.

Οι φάλαινες γίνονται επίσης στόχος κλεφτών που θέλουν να επωφεληθούν από το παράνομο εμπόριο τμημάτων του σώματος τους. Το 2020, για παράδειγμα αφαιρέθηκαν εν μία νυκτί τα οστά των σαγονιών ενός κοπαδιού φαλαινών που πέθαναν στις ακτές του Βόρειου Γιορκσάιρ.