κόσοβο-βία-και-αποχή-στις-δημοτικές-εκ-242360
ΚΟΣΜΟΣ | 04.11.2013 | 09:36

Κόσοβο: Βία και αποχή στις δημοτικές εκλογές

Βιαιότητες μεταξύ Σέρβων χαρακτήρισαν τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, στο Κόσοβο, ιδιαίτερα στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, την κύρια πόλη του βορείου Κοσόβου, όπου η ψηφοφορία διακόπηκε.

Επιπλέον το πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής το οποίο καταγράφηκε στις σερβικές ζώνες θέτει υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα της ψηφοφορίας, η οποία θεωρούνταν τεστ για την εφαρμογή της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Η συμφωνία αυτή συνήφθη τον περασμένο Απρίλιο στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Μολονότι ενθαρρύνθηκαν από το Βελιγράδι για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία, που ανακηρύχθηκε το 2008 από τους Κοσοβάρους και δεν αναγνωρίζεται από τη Σερβία, λίγοι Σέρβοι του Κοσόβου ψήφισαν στις εκλογές. Τέσσερις ώρες πριν από το τέλος της ψηφοφορίας, που προβλεπόταν για τις 20:00 (ώρα Ελλάδας), το ποσοστό συμμετοχής στις σερβικές ζώνες δεν ξεπερνούσε το 13%.

Στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, κουκουλοφόροι εξτρεμιστές εισέβαλαν σ’ ένα εκλογικό τμήμα, επιτέθηκαν στο προσωπικό του και σε ψηφοφόρους και κατέστρεψαν τις κάλπες πριν διαφύγουν.

Eνας υποψήφιος για τη δημαρχία της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, ο Κρεστίμιρ Πάντιτς, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι μια γυναίκα τραυματίσθηκε σοβαρά κατά το επεισόδιο αυτό.

Eνας άλλος υποψήφιος, ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, δήλωσε στα MME ότι παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν ταυτόχρονα σε άλλα εκλογικά τμήματα.

«Είναι σαφές πως οι εκλογές στη βόρεια Μιτρόβισα απέτυχαν και πως θα κηρυχθούν αναμφίβολα άκυρες», δήλωσε ο Ιβάνοβιτς.

Μετά τα επεισόδια αυτά, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Νικόλα Γκαόν, δήλωσε πως ο ΟΑΣΕ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος να συνδράμει για την καλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, απέσυρε το προσωπικό του από την Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, η ψηφοφορία διακόπηκε στη Μιτρόβιτσα πάνω από μια ώρα πριν από την επίσημη λήξη της.

Στη διάρκεια της ημέρας, γύρω από τα εκλογικά τμήματα αυτής της πόλης, ομάδες σέρβων εθνικιστών που ήταν αντίθετοι στη σερβική συμμετοχή στην ψηφοφορία, καθύβριζαν τους ομοεθνείς τους που προσέρχονταν σ’ αυτά.

Η ψηφοφορία ήταν ένα τεστ για την εφαρμογή της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και παρακολουθήθηκε από κοντά από την ΕΕ.

Το κύριο στοίχημα ήταν η συμμετοχή των Σέρβων του βορείου Κοσόβου, που ανέκαθεν ως τώρα απέρριπταν την κοσοβαρική εξουσία, επειδή όπως και το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία που ανακηρύχθηκε το 2008.

Το Βελιγράδι είχε καλέσει τους περίπου 40.000 Σέρβους, οι οποίοι ζουν στο βόρειο Κόσοβο, μια περιοχή που συνορεύει με τη Σερβία, αποτελούν εκεί την πλειοψηφία και η Πρίστινα δεν ασκεί ουσιαστικά κάνενα έλεγχο, να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Ωστόσο σύμφωνα μ’ έναν οπαδό του μποϊκοτάζ, τον Ιγκόρ Βογίνοβιτς, η άρνηση της ψήφου ήταν «ο μόνος τρόπος για να σωθεί το σερβικό κράτος» στο βόρειο Κόσοβο. «Οι εκλογές αυτές δεν χρησιμεύουν παρά μόνο για να εφαρμοστεί η συμφωνία των Βρυξελλών, που αποτελεί προδοσία έναντι του σερβικού λαού», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο Βελιγράδι, ο σέρβος Πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς κατήγγειλε τις απειλές και τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των Σέρβων στο Κόσοβο.

«Το πεπρωμένο τους πρέπει να βρίσκεται στα δικά τους χέρια και όχι στα χέρια δεξιών εξτρεμιστών που σπρώχνουν τους Σέρβους προς μια καταστροφή», δήλωσε ο Ντάτσιτς προς το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

Πράγματι το μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας από τους Σέρβους θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την εκλογή αλβανών αντιπροσώπων στην ηγεσία κοινοτήτων στις οποίες οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία. Τα κοσοβάρικα κόμματα κατέβασαν ψηφοδέλτια σε όλες της περιφέρειες του βόρειου Κοσόβου.

Η Σερβία, η οποία ελπίζει να αρχίσει προσεχώς ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, είχε ενθαρρύνει για πρώτη φορά τη συμμετοχή της σερβικής κοινότητας, διότι η καλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας ήταν προϋπόθεση για τη συνέχιση της προσέγγισής της με τις Βρυξέλλες.

Μετά τις εκλογές, οι Σέρβοι του Κοσόβου θα πρέπει να σχηματίσουν μια Ενωση των Σερβικών Δήμων, που θα ενσαρκώσει το βαθμό αυτονομίας που προβλέπεται γι’ αυτούς από τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Η ένωση αυτή θα αντικαταστήσει τους θεσμούς του σερβικού κράτους στο βόρειο Κόσοβο, η παρουσία του οποίου θεωρείται παράνομη τόσο από την Πρίστινα όσο και από τις δυτικές δυνάμεις.

Για τον κοσοβάρο πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, η ψηφοφορία ήταν ένα τεστ της απόφασής του να διαπραγματευθεί με το Βελιγράδι αυτή τη συμφωνία που επικρίθηκε έντονα από την εθνική κοσοβάρικη αντιπολίτευση, η οποία αντιτίθεται σε οποιοδήποτε διάλογο με τη Σερβία όσο αυτή δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Συνολικά περίπου 1,7 εκατ. ψηφοφόροι καλούνταν στις κάλπες για να επιλέξουν μεταξύ 102 κομμάτων και ενώσεων που διεκδικούσαν τον έλεγχο 36 δήμων του Κοσόβου. Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά την Τετάρτη.

ΠΗΓΗ tanea.gr