κόσοβο-η-πρίστινα-ανησυχεί-για-κλιμάκ-1055317
ΚΟΣΜΟΣ | 20.12.2022 | 16:41

Κόσοβο: Η Πρίστινα ανησυχεί για κλιμάκωση προς όφελος του Πούτιν

Η Ρωσία πυροδοτεί τις εντάσεις μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε, πριν από μερικές μέρες, να υποβάλει επίσημο αίτημα για την επιστροφή στο Κόσοβο του σερβικού στρατού και της αστυνομίας.

Στο Κόσοβο η κατάσταση είναι τεταμένη το τελευταίο διάστημα, με του Σέρβους που κατοικούν στο βόρειο τμήμα της χώρας να έχουν στήσει οδοφράγματα που εμποδίζουν την κυκλοφορία για περισσότερο από μια εβδομάδα, παρά τις εκκλήσεις για διάλυσή τους.

Η αναταραχή προκλήθηκε από τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε πρόσφατες επιθέσεις κατά της αστυνομίας του Κοσόβου. Το βασικό σημείο έντασης παραμένει ωστόσο η άρνηση του Βελιγραδίου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Το αίτημα της Σερβίας

Με τον κίνδυνο βίαιων συγκρούσεων να αυξάνεται, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χρησιμοποίησε το δικαίωμά του βάσει ψηφίσματος του ΟΗΕ για να ζητήσει από το ΝΑΤΟ άδεια να στείλει 1.000 αστυνομικούς και στρατιώτες, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας των σερβικών κοινοτήτων.

Το αίτημα της Σερβίας είναι το πρώτο μετά τη λήξη του πολέμου στο Κόσοβο το 1999, και δεν αναμένεται να εγκριθεί, όπως άλλωστε αναμένει και ο ίδιος ο Σέρβος πρόεδρος. Υπάρχει ωστόσο η ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς μια μονομερή απόφαση για ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή του Κοσόβου, σχολιάζει ο Guardian.

Ρωσικός δάκτυλος;

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης ο πρωθυπουργός του Κοσόβου βλέπει ότι ευνοείται μόνο η Μόσχα. Ο Κούρτι ανησυχεί ότι η τεταμένη κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί προς όφελος του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τις ρωσικές να έχουν πραγματοποιήσει 104 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με σερβικές δυνάμεις το 2021.

Να σημειωθεί επίσης ότι μια μεγάλη ομάδα μελών της Narodne Patrole, μιας σερβικής εθνικιστικής οργάνωσης με δεσμούς με τη ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Wagner, είχε επίσης συγκεντρωθεί την Κυριακή στη σερβική πλευρά των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών απειλώντας να αναμετρηθεί με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

Ο Κοσοβάρος ηγέτης δήλωσε ότι συμφώνησε να δώσει χρόνο στη νατοϊκή δύναμη του Κοσόβου (KFOR) να πείσει όσους βρίσκονται στα οδοφράγματα να αποχωρήσουν, αλλά υπογράμμισε ότι δεν θα μπορεί να τους επιτραπεί να παραμείνουν για πολύ ακόμη. Περιέγραψε μάλιστα τα οδοφράγματα ως ένα βήμα προς τη διχοτόμηση της χώρας, η οποία είναι ανεξάρτητη από τη Σερβία από το 2008.

«Η ανησυχία μας [είναι] ότι η απομάκρυνση αυτών των οδοφραγμάτων δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα καταλήξουμε σε θύματα», είπε. «Και γι’ αυτό θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξει αποσταθεροποίηση και ότι θα υπάρξει σχετική ειρήνη και ασφάλεια. Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή την παραβίαση της νομιμότητας και της συνταγματικότητας για πάντα. Οπότε, ναι, αυτό πρέπει να τελειώσει, όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή ανησυχίας οι δεσμοί Σερβίας και Ρωσίας

Ο Κούρτι πρόσθεσε: «Η ΕΕ-ΗΠΑ συμφωνούν όλοι ότι τα οδοφράγματα πρέπει να αφαιρεθούν. Αλλά ανησυχούν επίσης για το πώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να γίνει κατάχρηση από το Βελιγράδι». Εκτίμησε επίσης ότι η ανησυχία της Δύσης σχετίζεται με τους δεσμούς μεταξύ του Βελιγραδίου και της Μόσχας.

«Νομίζω ότι το κύριο μέλημά τους είναι ακριβώς αυτό: τώρα που η Ρωσία τραυματίστηκε βαριά στην Ουκρανία μετά την εισβολή και την επιθετικότητά της, έχουν ενδιαφέρον για διάχυση (της έντασης). Έχουν συμφέρον να κάνουν outsourcing την πολεμική τους προσπάθεια στα Βαλκάνια, όπου έχουν έναν πελάτη που βρίσκεται στο Βελιγράδι», συνέχισε.

Το Κρεμλίνο πάντως έχει δηλώσει ότι θέλει «να επιλυθεί η κατάσταση με διπλωματικά μέσα». Παράλληλα τονίζει ότι «υποστηρίζει τη διασφάλιση ότι όλα τα δικαιώματα των Σέρβων είναι εγγυημένα».

Η ΕΕ επιδιώκει να μεσολαβήσει για μια συμφωνία που θα μπορούσε να καταλήξει σε εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά, σύμφωνα με τον Κούρτι, οι δεσμοί μεταξύ Βελιγραδίου και Μόσχας αποτελούν εμπόδιο για την πρόοδο.