Κόσοβο: Μποϊκοτάζ στις δημοτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου από τους Σέρβους

Να μποϊκοτάρουν τις δημοτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου αποφάσισαν οι ηγέτες των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο «δεδομένου ότι θα οργανωθούν σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα του Κοσόβου, και γι’ αυτό είναι απαράδεκτες», όπως ανέφεραν σε συνάντηση στο Ζβετσάν (βόρειο Κόσοβο).

Περισσότεροι από 40.000 Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κόσοβο αρνούνται να αναγνωρίσουν την εξουσία της Πρίστινας από το 2008, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, και έχουν μποϊκοτάρει τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2010.

Η ομαλή διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για πρώτη φορά σε ολόκληρη την επικράτεια του Κοσόβου, συμπεριλαμβανομένου του βορρά, αποτελεί μέρος της συμφωνίας που υπεγράφη τον Απρίλιο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Σερβία έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας, να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να προετοιμαστούν οι δημοτικές εκλογές και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των Σέρβων του Κοσόβου στις εκλογές.

Σε συνάντηση με αντιπροσωπεία των Σέρβων του Κοσόβου την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, κάλεσε τους Σέρβους να συμμετάσχουν στις εκλογές, τονίζοντας ότι «δεν θα υποστηρίξει το μποϊκοτάζ».

«Δεν θέλουμε αντιπαράθεση με το Βελιγράδι, αλλά δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τις συμβουλές σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι η συμμετοχή μας στις δημοτικές εκλογές θα ήταν αντίθετη προς το Σύνταγμα της Σερβίας, που αναφέρει ότι το Κόσοβο είναι τμήμα της Σερβίας», δήλωσε ο εκ των ηγετών των Σέρβων του Κοσόβου, Σλάβκο Στεφάνοβιτς, στη συνεδρίαση του Ζβετσάν.

ΚΟΣΜΟΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΣΟΒΟ, ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ, ΣΕΡΒΟΙ


Αφήστε μια απάντηση