κόσοβο-ανάπτυξη-τούρκων-καταδρομέων-1189147
ΚΟΣΜΟΣ | 03.06.2023 | 14:34

Κόσοβο: Ανάπτυξη Τούρκων καταδρομέων κατόπιν νατοϊκού αιτήματος

Η διοίκηση του ΝΑΤΟ ζήτησε από την Τουρκία την αποστολή στο Κόσοβο μιας μονάδας καταδρομέων για τον έλεγχο της έκρυθμης κατάστασης εκεί, με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας να αναφέρει ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν καταφθάσει οι Τούρκοι κομάντος.

Στη γραπτή δήλωση του υπουργείου στην Αγκυρα για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, αναφέρεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να συμβάλλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα στο πλαίσιο των αποστολών του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ και των διμερών σχέσεών της. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται στην ανακοίνωση, παρακολουθούνται στενά και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια όπου υπάρχουν κοινές ιστορικές και πολιτιστικές αξίες με την Τουρκία.

Η Αγκυρα προσθέτει ότι «υιοθετεί εποικοδομητική στάση και καλεί σε αυτοσυγκράτηση τα μέρη για την επίλυση των γεγονότων στο βόρειο τμήμα της χώρας, που βλάπτουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, μέσω του διαλόγου».

Στη συνέχεια ανακοινώνει ότι «μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Κοσσυφοπέδιο, ένα τάγμα καταδρομών που υπάγεται στη Διοίκηση της 65ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού μας (Lüleburgaz) -το οποίο είχε προηγουμένως τοποθετηθεί στη Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο- τοποθετήθηκε ως εφεδρική μονάδα, με βάση το αίτημα που υπέβαλε η Κοινή ΝΑΤΟ Διοίκηση Δυνάμεων στη Νάπολη».

Το τουρκικό υπουργείο επισημαίνει και πως «έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες προετοιμασίες για τη μεταφορά της μονάδας που μας έχει ανατεθεί στο στρατόπεδο Sultan Murat στο Κοσσυφοπέδιο μέχρι τις 4-5 Ιουνίου 2023».

Πηγή: Reuters, NTV Haber