Κορωνοϊός-Βρετανία: Το 1/3 όσων νόσησαν ξαναμπήκαν στο νοσοκομείο εντός 4 μηνών

Mέσα σε 4 μήνες αφότου νόσησε αναγκάστηκε να ξανανοσηλευτεί σχεδόν το 1/3 των ασθενών με Covid-19 για περαιτέρω θεραπεία αλλά και για να εντοπίσουν επιπλοκές και άλλα σημάδια βλάβης, σύμφωνα με γιατρούς.

Ενώ ο Covid είναι ευρέως γνωστό ότι προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ο ιός μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα όργανα όπως η καρδιά, το ήπαρ και τα νεφρά.

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου, την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και το Πανεπιστήμιο του Λέστερ συνέκριναν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 48.000 ατόμων που είχαν δεχθεί νοσοκομειακή περίθαλψη για Covid και είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο έως τις 31 Αυγούστου 2020, με αρχεία από μια ομάδα ατόμων που ανήκουν στο γενικό πληθυσμό.

Τα αρχεία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση των ποσοστών επανεισδοχής, των θανάτων και των διαγνώσεων για μια σειρά αναπνευστικών, καρδιακών, νεφρικών, ηπατικών και μεταβολικών παθήσεων, όπως ο διαβήτης.

Έπειτα από μέσο χρόνο παρακολούθησης 140 ημερών, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών με Covid που είχαν βγει από το νοσοκομείο, μπήκαν εκ νέου σε νοσηλευτικό ίδρυμα και περίπου ένας στους οκτώ πέθανε, ποσοστά σημαντικά υψηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν στην ομάδα ελέγχου.

«Είναι μια ανησυχία και πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά», δήλωσε η Δρ Amitava Banerjee, στο Ινστιτούτο Πληροφορικής της Υγείας στο University College του Λονδίνου. «Δείχνουμε εδώ ότι αυτό απέχει πολύ από μια καλοήθη ασθένεια», δήλωσε και τόνισε ότι είναι αναγκαία η παρακολούθηση των ασθενών με κορονοϊό για αρκετό καιρό.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα ο Guardian, οι νέες διαγνώσεις αναπνευστικών και καρδιακών παθήσεων και διαβήτη αυξήθηκαν στους πρώην ασθενείς με Covid σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, καθώς και τα προβλήματα με τη λειτουργία πολλαπλών οργάνων. Το ποσοστό δυσλειτουργίας πολλαπλών οργάνων μετά το εξιτήριο απ’ το νοσοκομείο ήταν μεγαλύτερο μεταξύ ασθενών κάτω των 70 ετών σε σύγκριση με εκείνους άνω των 70 ετών, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Επίσης, το ποσοστό ήταν υψηλότερο σε εθνικές μειονότητες.

Η μελέτη αυτή αποκάλυψε ότι ενώ υπάρχουσες καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και οι αναπνευστικές ασθένειες θέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης με Covid, η ίδια η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει τέτοια ιατρικά προβλήματα.

ΚΟΣΜΟΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!