κορωνοϊος-την-έδιωξε-η-χώρα-της-και-τη-110998
ΚΟΣΜΟΣ | 31.01.2022 | 09:40

Κορωνοϊος: Την έδιωξε η χώρα της και τη βοήθησαν οι…Ταλιμπάν

Την απόλυτη παράνοια με φόντο τα μέτρα κατά της πανδημίας περιγράφει σε άρθρο της η δημοσιογράφος Σάλροτ Μπέλις, η οποία έγινε γνωστή για τις τις επικρίσεις που διατύπωνε κατά των Ταλιμπάν σχετικά με την μεταχείριση των γυναικών.

Η δημοσιογράφος ανέφερε ότι αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια και καταφύγιο στους Ταλιμπάν όταν ξέμεινε στο Αφγανιστάν εξαιτίας των σκληρών περιοριστικών μέτρων για την πανδημία που επιβάλλει η Νέα Ζηλανδία. Η περίπτωσή της δεν είναι μοναδική, καθώς πολλοί είναι οι Νεοζηλανδοί που που έχουν ξεμείνει στο εξωτερικό σε δύσκολες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού.

«Όταν οι Ταλιμπάν προσφέρουν σε εσένα, μια έγκυο και ανύπαντρη γυναίκα, καταφύγιο, καταλαβαίνεις ότι η κατάστασή σου είναι περίεργη» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πέρυσι, η Μπέλις εργαζόταν για το Al Jazeera καλύπτοντας την κρίση στο Αφγανιστάν. Το Σεπτέμβριο επέστρεψε στο Κατάρ όταν ανακάλυψαν με τον σύντροφό της, φωτογράφο και συνεργάτη των New York Times, πως ήταν έγκυος. Περιέγραψε την εγκυμοσύνη της ως «θαύμα», καθώς γνώριζε από τους γιατρούς της ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά.

Παραιτήθηκε από το Al Jazeera το Νοέμβριο και μετακόμισε στο Βέλγιο, χώρα καταγωγής του συντρόφου της. Ωστόσο δεν μπορούσε να μείνει πολύ καιρό, καθώς δεν ήταν μόνιμη κάτοικος Βελγίου, για να προσθέσει ότι το μοναδικό άλλο μέρος για το οποίο το ζευγάρι είχε βίζα ήταν το Αφγανιστάν.

Η Μπέλις αναφέρει, ακόμη, ότι μίλησε με τις επαφές τις σε ανώτερα κλιμάκια των Ταλιμπάν, οι οποίοι την ενημέρωσαν ότι θα ήταν ασφαλής εάν επιστρέψει στη χώρα και την προέτρεψαν να λέει στον κόσμο ότι είναι παντρεμένη. «Σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα μπορείς να έρθεις σε επαφή μαζί μας» της είπε.

Καταγγέλλει, ακόμη, ότι έστειλε 59 έγγραφα στις αρχές της Νέας Ζηλανδίας, όμως της αρνήθηκαν την έκτακτη επιστροφή στη χώρα της.

Ο Κρις Μπάνι, επικεφαλής του συστήματος διαχείρισης της καραντίνας, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην κριτική υποστήριξε ότι το αίτημα της Μπέλις δεν πληρούσε τις προδιαγραφές για άμεση επιστροφή. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αρμόδιοι εργαζόμενοι ήταν σε επαφή με τον Μπέλις ώστε να κάνει ένα αίτηση που θα ταίριαζε με τα απαιτούμενα κριτήρια.

Η Μπέλις, πάντως, ανέφερε ότι αφού μίλησε με δικηγόρους, πολιτικούς και στελέχη δημοσίων σχέσεων στη Νέα Ζηλανδία, η υπόθεσή της φαίνεται να προχωρά παρότι δεν της έχει ακόμη επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.