κορωνοϊός-σπαρακτική-η-κατάσταση-στη-899250
ΚΟΣΜΟΣ | 27.04.2021 | 09:16

Κορωνοϊός: Σπαρακτική η κατάσταση στην Ινδία-Ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των νοσοκομείων

Το ένα παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάει καθημερινά η Ινδία, η οποία βρίσκεται στο έλεος του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Χθες η χώρα έσπασε για άλλη μια ημέρα το παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, καταγράφοντας 352.991 μολύνσεις, ενώ κατέγραψε νέο εθνικό ρεκόρ 2.812 θανάτων. Η Ινδία θρηνεί τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, με πάνω από 192.000 νεκρούς.

Η χώρα θα παραλάβει την πρώτη παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για την COVID-19 το Σάββατο 1η Μαΐου, όπως δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), Κιρίλ Ντμιτρίεφ. Εντωμεταξύ, τα νοσοκομεία  έχουν κατακλυστεί με συνέπεια να υπάρχει πλέον έλλειψη οξυγόνου, και κυβερνήσεις αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες πως στέλνουν υλική βοήθεια.

Στο Νέο Δελχί, πολίτες περιγράφουν διαδρόμους νοσοκομείων ασφυκτικά γεμάτους με κρεβάτια και φορεία και οικογένειες να εκλιπαρούν μάταια να χορηγηθεί οξυγόνο στους δικούς τους ανθρώπους. Ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των νοσοκομείων. Στην πρωτεύουσα επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, χαρακτήρισε χθες την κατάσταση στην Ινδία «παραπάνω κι από σπαρακτική».

«Ο ΠΟΥ κάνει ό,τι μπορεί» για να βοηθήσει, συνέχισε, «παρέχοντας υλικό και απαραίτητο εξοπλισμό» στη χώρα, ιδίως συσκευές για τη χορήγηση οξυγόνου σε ασθενείς, προκάτ νοσοκομεία εκστρατείας, υλικό εργαστηρίου, ενώ έχει αναπτύξει εκεί «πάνω από 2.600 μέλη του προσωπικού του».

Στο μεταξύ εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα για την επιλεγόμενη «ινδική» μετάλλαξη του SARS-CoV-2. Ο ΠΟΥ σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη εάν «η αυξημένη θνητότητα» οφείλεται στο ότι η ινδική παραλλαγή προκαλεί «σοβαρότερη» μορφή της COVID-19, στην «εξάντληση των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας» εξαιτίας της ταχείας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, ή «και στα δύο».