Κορωνοϊός: Σε «τεντωμένο σκοινί» οι χώρες που αίρουν τα περιοριστικά μέτρα

Αν η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων για τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων αποτελεί μία άνευ προηγουμένου πρόκληση, ο τρόπος επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα αποτελεί μία πολύπλοκη διαδικασία.

«Δεν υπάρχει διεθνές πρωτόκολλο για το θέμα», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο καγκελάριος της Αυστρίας, ανακοινώνοντας ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Η Δανία και η Νορβηγία, που βρίσκονται σε καθεστώς σχετικά χαλαρών περιοριστικών μέτρων, ανακοίνωσαν επίσης ένα χρονοδιάγραμμα επανάληψης της οικονομικής δραστηριότητας. Η Πορτογαλία και η Ελλάδα εξαρτούν τα δικά τους σχέδια από τις συνθήκες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, σε όλες τις περιπτώσεις, η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει κατά στάδια με την διατήρηση προληπτικών μέτρων. Η παγκόσμια κυκλοφορία του ιού, η οποία θα απαιτούσε συντονισμένες στρατηγικές, αποτελεί επιπλέον παράγοντα αβεβαιότητας.

Ο προσδιορισμός της κατάλληλης στιγμής

Η Αυστρία, η Νορβηγία, η Δανία ισχυρίζονται ότι σταθεροποίησαν την καμπύλη της μετάδοσης.

Στην Αυστρία, όπου περισσότερα από 12.500 άτομα διαγνώσθηκαν θετικά στον κορονοϊό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων έχοντας διαπιστώσει σαφή μείωση του ρυθμού εμφάνισης και του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Ο ρυθμός ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων κυμαίνεται εδώ και πολλές ημέρες στο 2%, ενώ βρισκόταν στο 40% στα μέσα του Μαρτίου.

Η Νορβηγία θεώρησε ότι η επιδημία, με 5.863 καταγεγραμμένα συνολικά κρούσματα, βρίσκεται υπό έλεγχο στο έδαφός της. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, στην Νορβηγία ένας φορέας της νόσου δεν την μεταδίδει παρά σε 0,7 άτομο (reproduction rate), έναντι 2,5 πριν από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.

Ο αριθμός των θανάτων στην Νορβηγία συγκρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και το σύστημα υγείας δεν επιβαρύνθηκε.

Σταδιακή χαλάρωση

Για τις χώρες αυτές, δεν τίθεται θέμα άρσης των μέτρων από την μία ημέρα στην άλλη.

Στην Αυστρία, όπου μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία παρέμειναν ανοικτά, η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα μικρότερα καταστήματα στις 14 Απριλίου και στην συνέχεια τα υπόλοιπα καταστήματα στις αρχές του Μαΐου. Ξενοδοχεία και εστιατόρια θα ακολουθήσουν στα μέσα του Μαΐου.

Οι Αυστριακοί θα πρέπει να εξακολουθούν να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και να δουλεύουν από το σπίτι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Απριλίου.

ΚΟΣΜΟΣ, ΜΕΤΡΑ, ΧΩΡΕΣ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!