kορωνοϊός-παγκόσμιος-συναγερμός-για-τ-857853
ΚΟΣΜΟΣ | 16.08.2021 | 09:44

Kορωνοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη «Λάμδα»

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές σε όλον τον κόσμο εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Λάμδα». Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η μετάλλαξη «Λάμδα» -γνωστή και ως παραλλαγή C37- εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Περού τον Αύγουστο του 2020 και έκτοτε εξαπλώθηκε σε άλλες 30 χώρες, κυρίως στη Νότια και στην Κεντρική Αμερική.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η realnews, στη μετάλλαξη «Λάμδα» αποδίδει ο ΠΟΥ το 81% των κρουσμάτων κορωνοϊού στο Περού από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα. Οι Αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία για την εξάπλωση και τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Λάμδα», η οποία αποδεικνύεται ανθεκτική στα διαθέσιμα εμβόλια, βάσει της έως τώρα εμπειρίας των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Περού ανακοίνωσε πως η μετάλλαξη «Λάμδα» είναι ακόμη πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη «Δέλτα» και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί με προσοχή και αγωνία την εξάπλωσή της.

Ηδη, από τον Ιούνιο, η μετάλλαξη «Λάμδα» έχει ενταχθεί στη λίστα του ΠΟΥ με τις λεγόμενες «παραλλαγές ενδιαφέροντος», δηλαδή τις γενετικές αλλαγές του ιού SARS-CoV-2 που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα νόσησης και την ικανότητα διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ έχει δείξει ότι ευθύνεται για σημαντική μετάδοση στην κοινότητα.

Προς το παρόν, η διεθνής επιστημονική κοινότητα σημειώνει πως παραμένει άγνωστο το μέγεθος της απειλής από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, όμως πραγματοποιούνται σχετικές μελέτες σε όλον τον κόσμο με πυρετώδεις ρυθμούς.