κορωνοϊός-μπορεί-το-καλοκαίρι-να-σταμ-741859
ΚΟΣΜΟΣ | 29.02.2020 | 07:45

Κορωνοϊός: Μπορεί το καλοκαίρι να σταματήσει την εξάπλωση της επιδημίας;

Μεγάλη ανησυχία αλλά και πανικός επικρατεί στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με τη ραγδαία εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Ο κοροναϊός μετράει χιλιάδες κρούσματα σε περίπου σαράντα χώρες σε διεθνές επίπεδο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επικρατεί έλλειψη ψυχραιμίας, αλλά και ενημέρωσης. Σύμφωνα με τα διαρκώς ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου είχαν επιβεβαιωθεί 83.386 κρούσματα και 2.858 θάνατοι σε 44 χώρες παγκοσμίως.

Μετά την Κίνα, η Νότια Κορέα ακολουθεί με 2.022 κρούσματα και 13 θανάτους και ακολουθεί η Ιταλία με 655 κρούσματα και 17 θανάτους, το Ιράν με 270 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 26 θανάτους και η Ιαπωνία με 214 κρούσματα και 4 θανάτους.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα κρούσματα μέχρι τώρα είναι 4, δύο στη Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα, με τις Αρχές να έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό της επιδημίας.

Τι θα συμβεί με την άνοδο της θερμοκρασίας;

Κοροναϊός: Μπορεί το καλοκαίρι να σταματήσει την εξάπλωση της επιδημίας;

Πολύς κόσμος αναρωτιέται αν ο κοροναϊός θα αρχίσει να εξασθενεί με την έλευση του καλοκαιριού και την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, όπως δηλαδή παρατηρείται σε άλλους ιούς και την εποχική γρίπη. Ποια είναι η απάντηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σε αυτό το ερώτημα;

“Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τη διάρκεια της επιδημίας και πώς αυτή θα εξελιχθεί. Πρόκειται για ένα νέο παθογόνο, για το οποίο η γνώση μας είναι ακόμα περιορισμένη. Για παράδειγμα είναι άγνωστο εάν θα περιοριστεί η μετάδοση στην κοινότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως αυτό παρατηρείται στην εποχική γρίπη, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ασαφές παραμένει ακόμη ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο κοροναϊό, κατά πόσο οι μολυσμένες επιφάνειες αντικειμένων μεταδίδουν εύκολα τον ιό, πόσο γρήγορα αυτός μεταλλάσσεται και αν θα αρχίσει μόνος του να εξαφανίζεται, όταν ο καιρός ζεστάνει.

Αντίθετα, πολλοί ιοί, όπως της γρίπης, ευνοούνται στην εξάπλωση τους από την πτώση της θερμοκρασίας. Αλλά, ακόμη κι αν μπει “φρένο” στον ιό φέτος το καλοκαίρι, είναι πιθανό ένα δεύτερο ξέσπασμά του από το φθινόπωρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι που έχει συμβεί σε κάθε μεγάλη πανδημία γρίπης – όπως αυτές του 1918 και του 2009.

Η περίπτωση της Αφρικής

Σε καθαρό συμπέρασμα ή ασφαλή πρόβλεψη δεν καταλήγουν ούτε ειδικοί επιστήμονες σε διεθνές επίπεδο. Ο καθηγητής Ρόντνεϊ Άνταμ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Άγα Χαν στο Ναϊρόμπι προσπαθεί να δώσει εξήγηση στον πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί σε χώρες της Αφρικής, όπου τα συστήματα υγείας είναι εύθραυστα, αλλά το κλίμα πολύ ζεστό και τροπικό.

“Δεν διαθέτουμε καμία απόδειξη ότι το κλίμα επηρεάζει τη μετάδοση του ιού”, διαβεβαίωσε. “Προς το παρόν φαίνεται ότι οι Αφρικανοί είναι εξίσου ευάλωτοι με τους ανθρώπους σε άλλα μέρη του κόσμου”.

Άλλοι προωθούν την ιδέα της κλιματικής προστασίας. “Ίσως ο ιός να μην μπορεί να αναπτυχθεί στο αφρικανικό οικοσύστημα, δεν γνωρίζουμε”, εκτίμησε ο καθηγητής Γιάζαντ Γιαζντανπάναχ, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Bichat του Παρισιού.