Κορωνοϊός: Κρίσιμη η κατάσταση στη Σερβία-Υπόνοιες ότι η κυβέρνηση έκρυβε κρούσματα

Με πάνω από 16.000 κρούσματα,  300 θανάτους και αρκετές πόλεις σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η κατάσταση στη Σερβία είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η Ελλάδα αποφάσισε να κλείσει από σήμερα, Δευτέρα μέχρι και 15 Ιουλίου τα σύνορά της για τους Σέρβους επισκέπτες.

Πριν από λίγες ημέρες, όπως μετέδωσε και η ιστοσελίδα balkaninsight, το Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο Αναφορών προέβη στην αποκάλυψη ότι οι αριθμοί των θυμάτων που ανακοινώνοντας από τις αρχές δεν ήταν οι αληθινοί. Συγκεκριμένα, το BIRN αποκάλυψε πως από τις 19 Μαρτίου ως και την 1η Ιουνίου, ο απολογισμός των νεκρών λόγω κορονοϊού στη χώρα ήταν 632 και όχι 244 όπως είχαν ανακοινωθεί. Παράλληλα, μία άλλη αναφορά κάνει λόγο για 300 κρούσματα ημερησίων στο διάστημα 17-20 Ιουνίου, πολλά περισσότερα από τα 97 κατά μέσο όρο που δίνονταν επισήμως. Το BIRN ανέφερε ότι σε κλινικό κέντρο του Βελιγραδίου πέθαναν στην πραγματικότητα 94 άνθρωποι και όχι 39 όπως ανακοινώθηκε από το κράτος, όπως και σε πολλά ακόμη κλινικά κέντρα της χώρας.

Τις αποκαλύψεις βέβαια έσπευσε να διαψεύσει ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούσιτς, επικρίνοντας το BIRN και κάνοντας λόγο για μη αυθεντικά δεδομένα, κάτι που έκανε και το υπουργείο Υγείας.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στη χώρα είναι η «θερμή» υποδοχή που επιφύλαξαν θυμωμένοι διαδηλωτές στην Πρωθυπουργό της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς και τον υπουργό Υγείας, Ζλάτιμπορ Λόντσαρ στη Νόβι Πάζαρ, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη και ελλιπή εξοπλισμό, κάτι που αμφότεροι αρνήθηκαν, κάνοντας λόγω για «ψευδείς ειδήσεις».

ΚΟΣΜΟΣ, ΣΕΡΒΙΑ, ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!