κορωνοϊός-δείτε-τι-παρουσιάστηκε-σε-α-793383
ΚΟΣΜΟΣ | 19.10.2020 | 21:54

Κορωνοϊός: Δείτε τι παρουσιάστηκε σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από μία νέα μελέτη για τον κορωνοϊό και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία ανθρώπων που έχουν νοσήσει.

Σύμφωνα με έρευνα, της οποίας ηγήθηκαν επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με Covid-19 οι οποίοι παίρνουν εξιτήριο από νοσοκομεία εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα δύσπνοιας, κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης για δύο με τρεις μήνες μετά την αρχική μόλυνσή τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 58 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με τη νόσο.

Όπως διαπιστώθηκε, μερικοί ασθενείς έχουν ανωμαλίες σε πολλά όργανα μετά τη μόλυνσή τους με τον νέο κορονοϊό και επίμονη φλεγμονή προκάλεσε σε μερικούς προβλήματα για μήνες. Η μελέτη δεν έχει ακόμη εξετασθεί από άλλους επιστήμονες, ωστόσο δημοσιοποιήθηκε ήδη στον ιστότοπο MedRxiv.

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της φυσιολογικής διαδικασίας που συνδέεται με την Covid-19, καθώς και για την ανάπτυξη ενός ολιστικού, ολοκληρωμένου μοντέλου κλινικής περίθαλψης των ασθενών μας αφού πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο», δήλωσε η Μπέτι Ράμαν, γιατρός στο Radcliffe Department of Medicine της Οξφόρδης, η οποία συνδιηύθυνε την έρευνα.

Μια αρχική έκθεση του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία (NIHR), που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι η συνεχιζόμενη ασθένεια μετά τη μόλυνση με Covid-19, η οποία αναφέρεται μερικές φορές ως «μακρά Covid», μπορεί να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της Οξφόρδης έδειξαν πως δύο με τρεις μήνες μετά τη μόλυνση με την Covid-19, 64% των ασθενών εξακολουθούσε να υποφέρει από δύσπνοια και 55% ανέφερε σημαντική κόπωση.

Εξετάσεις MRI έδειξαν ανωμαλίες στους πνεύμονες στο 60% των ασθενών με Covid-19, στα νεφρά στο 29%, στην καρδιά στο 26% και στο ήπαρ στο 10%.

«Οι ανωμαλίες που εντοπίσθηκαν… συσχετίζονται ισχυρά με δείκτες φλεγμονής», δήλωσε η Ράμαν. «Αυτό υποδεικνύει πως υφίσταται εν δυνάμει σχέση ανάμεσα σε χρόνια φλεγμονή και τη συνεχιζόμενη βλάβη οργάνων μεταξύ των επιζώντων».