κομισιόν-sos-για-δύσκολο-καλοκαίρι-με-ξη-1043373
ΚΟΣΜΟΣ | 07.07.2022 | 16:55

Κομισιόν: SOS για δύσκολο καλοκαίρι με ξηρασία και πυρκαγιές

Η Κομισιόν προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η ήπειρος αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες χρονιές της όσον αφορά φυσικές καταστροφές όπως ξηρασίες και πυρκαγιές λόγω της αυξανόμενης κλιματικής αλλαγής.

Με τον εξαιρετικά ξηρό καιρό να πλήττει αρκετές μεσογειακές χώρες, ο Επίτροπος της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς είπε στους νομοθέτες την Πέμπτη ότι «η σημερινή ξηρασία στην Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει η χειρότερη ποτέ». Οι πυρκαγιές που καταστρέφουν τεράστιες περιοχές της υπαίθρου απλώς επιδεινώνουν την κλιματική κρίση.

«Οι στατιστικές δείχνουν ότι από το 2017, έχουμε τις πιο έντονες, έντονες δασικές πυρκαγιές που έχουν δει ποτέ στην Ευρώπη. Και ότι δυστυχώς αναμένουμε ότι η περίοδος των δασικών πυρκαγιών του 2022 θα μπορούσε να ακολουθήσει αυτή την τάση», είπε.

Οι συνθήκες παρατεταμένης ξηρασίας έπληξαν αρκετά κράτη μέλη, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία, και ένα κύμα καύσωνα τον περασμένο μήνα έφτασε μέχρι τη βόρεια Γερμανία. Αύξησε τις ανησυχίες σε όλη την Ευρώπη για περισσότερες καταστροφές για το υπόλοιπο καλοκαίρι.

Ο Σέφτσοβιτς είπε ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί ήδη την ανάπτυξη περισσότερων των 200 πυροσβεστών από όλο το μπλοκ για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Η Ιταλία βρίσκεται στη μέση ενός καύσωνα στις αρχές του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με τη χειρότερη ξηρασία στη βόρεια Ιταλία τα τελευταία 70 χρόνια και οι συνθήκες συνδέθηκαν με την καταστροφή την περασμένη Κυριακή, όταν ένα τεράστιο κομμάτι του παγετώνα Marmolada αποκόπηκε και έπεσε πάνω σε πεζοπόρους. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους εννέα, με πέντε άτομα που έκαναν πεζοπορία εκεί ακόμη αγνοούνται.

«Το τραγικό συμβάν στη Marmolada είναι απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα καταστροφών που συνδέονται με υψηλότερες θερμοκρασίες και συνεπώς με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Σέφτσοβιτς