κολομβία-ο-γκουστάβο-πέτρο-έγινε-ο-πρώ-1035522
ΚΟΣΜΟΣ | 20.06.2022 | 08:07

Κολομβία: Ο Γκουστάβο Πέτρο έγινε ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της χώρας

Η Κολομβία απέκτησε τον πρώτο αριστερό της πρόεδρο, μετά τη νίκη του γερουσιαστή Γουστάβο Πέτρο στο δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής.

Ο Πέτρο συγκεντρώνει το 50,8% των ψήφων, έναντι 46,9% του αντιπάλου του, του μεγιστάνα των ακινήτων Ροδόλφο Ερνάντες. Η διαφορά των υποψηφίων είναι 797.973 ψήφοι.

Περίπου 20 εκατ. ψηφοφόροι συμμετείχαν στη διαδικασία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Γουστάβο Πέτρο θα αναλάβει καθήκοντα τον Αύγουστο και καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα με παγκόσμιες επιπτώσεις: Έλλειψη ευκαιριών εργασίας και αυξανόμενη βία , που έχουν ωθήσει χιλιάδες Κολομβιανούς να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες, υψηλά επίπεδα αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο και αυξανόμενες απειλές για τη δημοκρατία.

Θα μπορούσε επίσης να αναδιαμορφώσει τη σχέση της Κολομβίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο κ. Πέτρο υποσχέθηκε να επανεκτιμήσει αυτή τη σχέση, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων συνεργασιών για τα ναρκωτικά, τη Βενεζουέλα και το εμπόριο.

Ο Κολομβιανός εκκεντρικός επιχειρηματίας των ακινήτων Ροδόλφο Ερνάντες ανακοίνωσε ότι «αποδέχεται» την ήττα του.

«Κολομβιανοί, σήμερα (σ.σ. χθες Κυριακή) η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε τον άλλο υποψήφιο. Όπως είχα πει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μου, αποδέχομαι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», ανέφερε ο κ. Ερνάντες σε βίντεο που μεταφορτώθηκε από την ομάδα τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.