Κοίταξε «την κόρη του στα μάτια» και πρόλαβε έναν σπάνιο καρκίνο

Βρέφος ήταν η κόρη του Ράσελ Μάρσαλ από τα Channel Islands της Βρετανίας όταν κοιτάζοντάς την στα μάτια παρατήρησε κάτι που έμελλε να αλλάξει για πάντα τη ζωή όλης της οικογένειας.

 

Ο προσεκτικός πατέρας της μικρής Φρέγια πρόσεξε μια ασυνήθιστη «γυαλάδα» στο ένα μάτι της μικρής, κάτι που η γυναίκα του Ντέμπρα περιέγραψε ως λάμψη από φλας που φαινόταν όμως μόνο όταν το κεφάλι της Freya ήταν υπό συγκεκριμένη γωνία! Έμοιαζε σαν ένα παιχνίδι του φωτός και θα μπορούσε να είχε περάσει απαρατήρητο. Το ζευγάρι όμως παραξενεύτηκε και αποφάσισε να κοιτάξει τις φωτογραφίες της μικρής τους κόρης που είχαν βγάλει με φλας. Τότε πρόσεξαν ένα γαλακτερό χρώμα στο μάτι και η σύντομη αναζήτηση έβγαλε τη λέξη «ρετινοβλάστωμα».

Η Ντέμπρα πήγε την κόρη της στο γιατρό και όταν εκείνος δεν μπόρεσε να κάνει κάποια παρατήρηση τη πήγε και στον οπτικό. «Μας είπε πως έβλεπε κάτι στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού και κάλεσε τον οφθαλμίατρο», περιγράφει η μητέρα, που άκουσε το γιατρό να της λέει πως η λίγων μηνών κόρη της είχε καρκίνο. «Έμεινα σα χαζή, τον άκουγα σαν να ήμουν κάτω από το νερό. Σαν να μην συνέβαινε σε μας», εξηγεί στην εφημερίδα Mirror.

Το ρετινοβλάστωμα είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου του ματιού και η Φρέγια είχε δύο όγκους στο αριστερό μάτι, σε σημείο που δεν επιτρέπει τη χειρουργική αντιμετώπιση. «Μας είπαν πως οι πιθανότητες να σώσει το μάτι της ήταν 50-50», προσθέτει.

Επί δύο χρόνια ταξίδευαν κάθε τρεις εβδομάδες στο Σάουθάμπτον για τις χημειοθεραπείες του κοριτσιού και περαιτέρω εξετάσεις.

«Κάθε δεύτερη χημειοθεραπεία έπρεπε να πηγαίνουμε στο Λονδίνο να δούμε αν η θεραπεία είχε αποτέλεσμα και μετά να επιστρέφουμε για τον επόμενο κύκλο», περιγράφει η μητέρα.

Η μικρούλα αντιμετώπισε με υπομονή όσα της συνέβαιναν, ήταν άσχημα μετά τη χημειοθεραπεία αλλά μετά ξανάβρισκε την ενέργειά της.

«Τη θήλαζα σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας της, πιστεύω πως αυτό συνέβαλε στο ότι διατηρήθηκε σε μια σχετικά καλή κατάσταση», τονίζει η μητέρα της.

Η τελευταία χημειοθεραπεία ήταν τον Οκτώβριο του 2013 αλλά ύστερα από επιπλέον εξετάσεις ήρθαν άσχημα νέα. Τον Ιανουάριο του 2015 ο καρκίνος είχε επιστρέψει.

Αυτή τη φορά συστήθηκε θεραπεία με ακτινοβολίες. Συγκεκριμένα ένας μικροσκοπικός ειδικός δίσκος τοποθετείται στο μάτι, όσο πιο κοντά στον όγκο γίνεται και παραμένει εκεί για ώρες. Η Φρέγια έπρεπε να τον κρατήσει για 21 ώρες.

Για ακόμα μια φορά το 3χρονο σήμερα κοριτσάκι έδωσε μάθημα με τη γενναιότητά του και ανταπεξήλθε με υπομονή.

Η Φρέγια δεν έχει ακόμα «καθαρίσει» με τον καρκίνο αλλά εξακολουθεί να διαψεύδει όλα τα προγνωστικά και δεν έχει χάσει ούτε το μάτι ούτε την όρασή της.

«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο αλλά έχουμε και πολλή βοήθεια από τους ειδικούς και η Φρέγια είναι μια ‘κανονική’, χαρούμενη, 3χρονη πριγκίπισσα», καταλήγει η μαμά της.

ΚΟΣΜΟΣ, ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΡΕΤΙΝΟΒΛΑΣΤΩΜΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!