Categories: Κόσμος

Κίσινγκερ: Τα τρία σενάρια λήξης του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών παραθέτει και αναλύει σε συνέντευξή του τις τρεις πιθανές εκδοχές λήξης του πολέμου στην Ουκρανία, και ποιο σενάριο είναι αυτό που θα οδηγήσει σε “πραγματική” ήττα τον Ρώσο πρόεδρο

“Το ζήτημα των πολεμικών στόχων έπρεπε να αντιμετωπιστεί πριν η ορμή του πολέμου το καταστήσει πολιτικά μη διαχειρίσιμο” δήλωσε ο Χέντρι Κίσινγκερ εξηγώντας τις πρόσφατες δηλώσεις του στο Νταβός, οι οποίες προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων με τον ίδιο να “επιστρέφει” για διευκρινίσεις.

Όσον αφορά στην οργισμένη αντίδραση του Ουκρανού προέδρου με αφορμή τις δηλώσεις του, ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο The spectator, σημείωσε ότι ο Ζελένσκι δεν είχε διαβάσει αυτά που είχε πει, κι ότι στη συνέχεια αποδέχθηκε το βασικό πλαίσιο.

Τα τρία σενάρια για το πως θα λήξει ο πόλεμος

Το βασικό πλαίσιο είναι το εξής σύμφωνα με τον Χένρι Κίσινγκερ είναι ότι τρία πιθανά αποτελέσματα σε αυτόν τον πόλεμο .

1ο)Εάν η Ρωσία παραμείνει εδώ που είναι τώρα, θα έχει κατακτήσει το 20% της Ουκρανίας και το μεγαλύτερο μέρος του Ντονμπάς, τη βιομηχανική και γεωργική κύρια περιοχή, και μια λωρίδα γης κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας. Αν μείνει εκεί θα είναι νίκη, παρ’ όλες τις αναποδιές που υπέστησαν στην αρχή. Και ο ρόλος του ΝΑΤΟ δεν θα ήταν τόσο καθοριστικός όσο πιστεύαμε παλαιότερα.

2ο)Το άλλο αποτέλεσμα είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια να εκδιωχθεί η Ρωσία από τα εδάφη που απέκτησε πριν από αυτόν τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, και στη συνέχεια θα προκύψει το ζήτημα ενός πολέμου με την ίδια τη Ρωσία εάν ο πόλεμος συνεχιστεί.

3ο) Το τρίτο αποτέλεσμα, το οποίο σκιαγράφησα στο Νταβός, και το οποίο, κατά την εντύπωσή μου, αποδέχτηκε τώρα ο Ζελένσκι, είναι εάν ο Ελεύθερος Λαός μπορεί να εμποδίσει τη Ρωσία να επιτύχει στρατιωτικές κατακτήσεις και εάν η γραμμή μάχης επιστρέψει στη θέση όπου ξεκίνησε ο πόλεμος, τότε η η τρέχουσα επιθετικότητα θα έχει εμφανώς ηττηθεί. Η Ουκρανία θα ανασυσταθεί με τη μορφή που είχε όταν ξεκίνησε ο πόλεμος: η γραμμή μάχης μετά το 2014. Θα επανεξοπλιστεί και θα συνδεθεί στενά με το ΝΑΤΟ, αν όχι μέρος του. Τα υπόλοιπα θέματα θα μπορούσαν να αφεθούν σε διαπραγμάτευση. Θα ήταν μια κατάσταση που θα παγώσει για λίγο. Όμως, όπως είδαμε στην επανένωση της Ευρώπης, σε μια χρονική περίοδο, μπορούν να επιτευχθούν.

Ποιο “τιμωρεί” τον Πούτιν

Σε ερώτηση για το αν κάποιο από τα τρία σενάρια επικρατήσει “τιμωρεί” τον Πούτιν, ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως αν επικρατήσει το τρίτο σενάριο, όπως το σκιαγράφησε στο Νταβός τότε θα πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα των Συμμάχων.

Το ΝΑΤΟ θα έχει ενισχυθεί με την προσθήκη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, δημιουργώντας τη δυνατότητα άμυνας των χωρών της Βαλτικής. Η Ουκρανία θα έχει τη μεγαλύτερη συμβατική χερσαία δύναμη στην Ευρώπη συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ ή ένα μέλος του. Η Ρωσία θα έχει αποδειχθεί ότι ο φόβος που επικρατεί πάνω από την Ευρώπη από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, της πτώσης ενός ρωσικού στρατού –του συμβατικού στρατού που κατέρχεται στην Ευρώπη πέρα ​​από καθιερωμένα σύνορα– μπορεί να αποτραπεί από τη συμβατική δράση του ΝΑΤΟ.

Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία, η Ρωσία θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την ανάγκη για συνύπαρξη με την Ευρώπη ως οντότητα, αντί να είναι η Αμερική το κύριο στοιχείο για την υπεράσπιση της Ευρώπης με τις πυρηνικές δυνάμεις της.

Comments are closed.


Recent Posts

Πολάκης κατά Άδωνι: Μίλησε ο λαδέμπορας, ο αδιευκρίνιστος

Νέες βολές εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης με αφορμή ανάρτηση του Αδ. Γεωργιάδης που εγκωμίαζε το ήθος και το χαρακτήρα του…

17 λεπτά ago

Σουλτς: Κλώτσησε την πρώην σύντροφό του στο στομάχι όταν ήταν έγκυος για να χάσει το παιδί

Βαριές κατηγορίες για τον αριστερό μπακ της Ντόρτμουντ, ο οποίος θα καθίσει εδώλιο μετά τα όσα βγήκαν στη δημοσιότητα από…

38 λεπτά ago

Κοζάνη: Βρήκε φίδι μέσα στο σπίτι

Τρόμος σε σπίτι στον Βαθύλακκο στην Κοζάνη. Οι ένοικοι εντόπισαν φίδι στο δάπεδο, πίσω από τον καναπέ, όταν ένας εξ…

46 λεπτά ago

Επιμένει ο Ρωμανός: Τις απαντήσεις που ζητάει ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να δώσει μόνο ο ίδιος

«Η άθλια συντονισμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης όσων είπα με πάνω από 30 ώρες καθυστέρηση είναι ενδεικτική του ποιος θέλει να σύρει…

1 ώρα ago

Πυροσβεστική: 41 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις 6 έως τις 7 Αυγούστου εκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές. Πολύ…

1 ώρα ago

Τα τρία βότανα που περιορίζουν το ροχαλητό

Το ροχαλητό συνδέεται με πολλές διαταραχές του ύπνου και σίγουρα είναι αρκετά ενοχλητικό. Εκτός από τη στάση του ύπνου που…

1 ώρα ago