κιργιστάν-τατζικιστάν-οι-πρόεδροι-1071058
ΚΟΣΜΟΣ | 17.09.2022 | 00:00

Κιργιστάν – Τατζικιστάν: Οι πρόεδροι διέταξαν τα στρατεύματά τους να αποσυρθούν

Οι πρόεδροι του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν διέταξαν σήμερα τα στρατεύματά τους να αποσυρθούν έπειτα από βίαιες εχθροπραξίες στα σύνορα, στη διάρκεια μιας συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης που διεξάγεται στη Σαμαρκάνδη, στο Ουζμπεκιστάν, ανακοίνωσε το Μπισκέκ.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Κιργίζιος πρόεδρος Σαντίρ Τζαπάροφ και ο Τατζίκος ομόλογός του Εμομάλι Ραχμόν «συμφώνησαν να δώσουν εντολή στους ενδιαφερόμενους θεσμούς να σταματήσουν το πυρ και να αποσύρουν τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό από τη γραμμή επαφής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία του Κιργιστάν.

Το Κιργιστάν είχε ανακοινώσει νωρίτερα μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Τατζικιστάν έπειτα από μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες της κεντρικής Ασίας. Οι αρχές του Ταζικιστάν επιβεβαίωσαν την επίτευξη της συμφωνίας.

«Οι επικεφαλής των Επιτροπών εθνικής ασφάλειας του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν, Καμτσιμπέκ Τατσίιεφ και Σαϊμουμίν Ιατίμοφ, κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός» από τις 16:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε σε μια ανακοίνωση η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων του Κιργιστάν.

Μπορεί να σημειώνονται συχνά συγκρούσεις στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν εμπλακεί εδώ και χρόνια σε μια συνοριακή διαμάχη, όμως οι τελευταίες εχθροπραξίες συνιστούν μια σημαντική κλιμάκωση.

Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τις εχθροπραξίες, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τα δύο μέρη να λάβουν διεξοδικά και επείγοντα μέτρα προκειμένου να (…) βάλουν τέλος σε κάθε προσπάθεια κλιμάκωσης.