Κύπρος: Μείωση εισοδημάτων και αισιοδοξίας

Ενας στους δύο Ελληνοκύπριους δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και αξιοποιούν όλο και περισσότερο τις αποταμιεύσεις τους. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται σε έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ειδικότερα (σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ):
Οι αξιολογήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους κατά τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζονται αρνητικότερες, ενώ στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον περασμένο μήνα παραμένουν οι προσδοκίες τους για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τον επόμενο χρόνο. Σε σχέση με τον Αύγουστο, αρνητικότερες καταγράφονται οι εκτιμήσεις τους για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, τόσο τους τελευταίους, όσο και τους επόμενους 12 μήνες. Οι εκτιμήσεις τους για την ανεργία παρουσιάζονται λιγότερο αρνητικές, με την πλειονότητα όμως να αναμένει περαιτέρω αύξηση των ανέργων.
Σχετικά με τις τιμές, όπως και τον περασμένο μήνα, η πλειονότητα δηλώνει ότι δεν παρατήρησε, ούτε και αναμένει, αυξητικές τάσεις. Αν και λιγότεροι καταναλωτές σε σχέση με τον Αύγουστο χαρακτηρίζουν την τρέχουσα περίοδο ως ακατάλληλη για αποταμίευση, ελαφρώς περισσότεροι θεωρούν σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο να αποταμιεύσουν μέσα στον επόμενο χρόνο.
Παρόλο αυτά συνολικά το οικονομικό κλίμα παρουσίασε οριακή βελτίωση με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη βελτίωση του
κλίματος στις υπηρεσίες, τις κατασκευές και τη μεταποίηση.
Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα του Αυγούστου, ενώ το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές χειροτέρευσε ελαφρώς, κυρίως λόγω εντονότερης απαισιοδοξίας για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο τους επόμενους 12 μήνες.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν και οι διακυμάνσεις στην εμπιστοσύνη από μήνα σε μήνα είναι αρκετά εμφανείς σε όλους τους τομείς, τον Σεπτέμβριο οι δείκτες οικονομικού κλίματος στις υπηρεσίες, μεταποίηση και κατασκευές κατέγραψαν τις λιγότερο αρνητικές τιμές των τελευταίων 12 μηνών.

Σύμφωνα με την έρευνα η αύξηση του ΔΟΣ για πέμπτο συνεχόμενο μήνα ενδεχομένως να σηματοδοτεί την είσοδο της οικονομίας σε φάση σταθεροποίησης μετά την κρίση στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΚΟΣΜΟΣ, ΚΥΠΡΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!