κίνδυνος-για-απώλειες-έως-και-1-εκατομμ-757311
ΚΟΣΜΟΣ | 05.10.2022 | 16:29

Κίνδυνος για απώλειες έως και 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας λόγω κρίσης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Ενώσεις και Συνδικάτα της Ιταλίας εντός των επόμενων μηνών.

Σήμερα το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του συνδικάτου CISL, Luigi Sbarra, μιλώντας στο κανάλι Tgcom τόνισε πως «έχουμε μπροστά μας περίπλοκους μήνες, με πολύ υψηλό πληθωρισμό, πιθανή ύφεση, απίστευτη αύξηση των τιμών της ενέργειας. Όλα αυτά μπορούν να καθορίσουν προφανείς κινδύνους για την επαγγελματική σταθερότητα. Πιστεύουμε ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και η επιβίωση χιλιάδων εταιρειών θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ένωσης εμπορικών επιχειρήσεων Confcommercio, Carlo Sangalli, ο οποίος επισημαίνει την δυσκολία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Από τώρα έως το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τουλάχιστον 120 χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους, με την απώλεια άνω των 370 χιλιάδων θέσεων εργασίας”.

Σύμφωνα με μελέτη της Confcommercio, τον Οκτώβριο οι τιμές στον καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 9%, έτσι το 2022 θα μπορούσε να κλείσει με πληθωρισμό ύψους 7,5%. Καθοριστικός παράγοντας παραμένει η ενέργεια, η οποία επιβαρύνει τις ανατιμήσεις σε ποσοστό μεταξύ 60% και 80%.