κίνα-καύσωνας-oροφές-κτιρίων-λιώνουν-1046479
ΚΟΣΜΟΣ | 12.07.2022 | 21:09

Κίνα-καύσωνας: Oροφές κτιρίων λιώνουν & δρόμοι φουσκώνουν από υψηλές θερμοκρασίες

Δεκάδες πόλεις στην Κίνα πλήττονται από καύσωνα με αποτέλεσμα να λιώσουν οι στέγες κάποιων κτιρίων, να λυγίσει τμήμα του οδοστρώματος σε κάποιες περιοχές και οι κάτοικοι να αναζητούν δροσιά σε υπόγεια πολεμικά καταφύγια.

Μέχρι σήμερα, 68 πόλεις –περιλαμβανομένης της Σανγκάης και της γειτονικής Ναντζίνγκ– είχαν εκδώσει κόκκινο συναγερμό –το υψηλότερο επίπεδο σε ένα σύστημα προειδοποίησης για καύσωνες τριών βαθμίδων– προβλέποντας θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου για το επόμενο 24ωρο. Η Σανγκάη, η οποία εξακολουθεί να μάχεται για την ανάσχεση σποραδικών ξεσπασμάτων του κορονοϊού, προειδοποίησε τα 25 εκατομμύρια κατοίκους της να προετοιμαστούν για υψηλές θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα.

Από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία το 1873, η Σανγκάη βίωσε μόλις 15 ημέρες με θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν υγειονομικό υπάλληλο με την ολόσωμη στολή προστασίας για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό να αγκαλιάζει μια παγοκολώνα ύψους ενός μέτρου στην άκρη του δρόμου.

Σε ένα τεράστιο πάρκο άγριας ζωής στη Σανγκάη το προσωπικό χρειάστηκε να καταναλώνει οκτώ τόνους πάγου ημερησίως για να κρατάει δροσερά τα ζώα.

Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα καλοκαίρι αντιθέσεων αυτό τον χρόνο με καύσωνες που εναλλάσσονται με σφοδρές βροχοπτώσεις προκαλώντας χάος στην χώρα. Οι αρχές, επικαλούμενες την κλιματική αλλαγή έχουν προειδοποιήσει για πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα από τα μέσα Ιουλίου, κατά παράδοση την θερμότερη και πιο υγρή περίοδο του έτους.