κίνα-έφτασε-η-βρετανική-μετάλλαξη-του-787881
ΚΟΣΜΟΣ | 31.12.2020 | 10:57

Κίνα: Έφτασε η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Κίνα η ιδιαίτερα μολυσματική μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού που ανιχνεύτηκε στη Βρετανία προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Ωστόσο, οι αρχές ανακοίνωσαν την είδηση έξι ημέρες αργότερα…

Σε ανακοίνωσή τους, οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έσπευσαν να διευκρινίσουν πως, μία φοιτήρια που επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει μολυνθεί από τη βρετανική μετάλλαξη.

Πρόκειται για μία 23χρονη γυναίκα που επέστρεψε στη Σαγκάη στις 14 Δεκεμβρίου από τη Βρετανία.

Στις 24 Δεκεμβρίου, σε εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε η φοιτήτριες, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έχει μολυνθεί από τη βρετανική μετάλλαξη.

Την ίδια ημέρα, το Πεκίνο ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο, μόλις το τελευταίο 24ωρο έγινε γνωστό ότι , για πρώτη φορά στην ασιατική χώρα, εντοπίστηκε η βρετανική μετάλλαξη.

«Αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι το πρώτο που εισάγεται στην Κίνα «και αποτελεί σοβαρή απειλή για την πρόληψη και τον έλεγχο του νόσου Covid-19 στη χώρα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των κινεζικών αρχών.

Η 23χρονη ασθενής βρίσκεται ήδη σε απομόνωση κι έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών της , συμπεριλαμβανομένων των επιβατών και του πληρώματος στη διάρκεια του αεροπορικού της ταξιδιού.

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 50% έως 74% πιο μεταδοτική από τα υπάρχοντα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η βρετανική παραλλαγή έχει ήδη εντοπιστεί σε πολλές χώρες, όπως ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιορδανία, η Νότια Κορέα και η Χιλή.