κίνα-2-000-τουρίστες-εγκλωβίστηκαν-σε-παρ-745372
ΚΟΣΜΟΣ | 19.07.2022 | 12:55

Κίνα: 2.000 τουρίστες εγκλωβίστηκαν σε παραλιακό θέρετρο μετά από έκτακτο lockdown

Περισσότεροι από 2.000 τουρίστες έχουν αποκλειστεί σε μια κινεζική παράκτια πόλη μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Αξιωματούχοι στο Μπεϊχάι της επαρχίας Γκουανσί «κλείδωσαν» τις αστικές περιοχές και διέταξαν τη διεξαγωγή μαζικών τεστ στον πληθυσμό 1,9 εκατομμυρίων κατοίκων το Σαββατοκύριακο.

Oι νέες εντολές σημειώνονται, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό» της Κίνας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Την περασμένη εβδομάδα, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους καθώς οι περιορισμοί του Covid-19 έπληξαν επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Το Μπεϊχάι που είναι ένας δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός στη νότια περιοχή Γκουανσί της Κίνας, κατέγραψε περισσότερες από 450 μολύνσεις στο πενθήμερο μέχρι τις 16 Ιουλίου. Αν και αυτό το επίπεδο των κρουσμάτων μπορεί να φαίνεται χαμηλό σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα είναι υψηλό, αναλογικά με την προσέγγιση της κινεζικής κυβέρνησης για την πανδημία.

Την Κυριακή, η τοπική κυβέρνηση του Μπεϊχάι είπε ότι οι τουρίστες που δεν είχαν έρθει σε επαφή με κρούσμα ή δεν επισκέφτηκαν περιοχές μεσαίου ή υψηλού κινδύνου, θα μπορούν να φύγουν εάν επιδείξουν αρνητικό τεστ Covid-19. Οι υπόλοιποι πρέπει να παραμείνουν στην πόλη και να τεθούν σε καραντίνα, δήλωσαν αξιωματούχοι σε συνέντευξη Τύπου.

Τουρίστες που έκαναν διακοπές στην περιοχή εξέφρασαν την απογοήτευσή τους στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Douyin, την κινεζική έκδοση του TikTok. «Μόλις τελείωσα το lockdown για 3 μήνες στη Σαγκάη. Και ήρθα στο Μπεϊχάι για μια ανάσα καθαρού αέρα, ενόχλησα κανέναν;»είπε.

Τη Δευτέρα, η τοπική κυβέρνηση της Σαγκάης δήλωσε ότι θα απαιτήσει από τους κατοίκους σε περισσότερες από τις μισές από τις 16 συνοικίες της να υποβληθούν σε τεστ για τον ιό, αφού διεξήγαγε παρόμοια τεστ την περασμένη εβδομάδα.

Το σημαντικό οικονομικό, εμπορικό και μεταποιητικό κέντρο άνοιξε ξανά τον Ιούνιο μετά από ένα lockdown δύο μηνών. Είναι μια από τις πολλές μεγάλες κινεζικές πόλεις που αντιμετωπίζουν νέες εξάρσεις μολύνσεων.