κίεβο-ρωσικοί-πύραυλοι-πέρασαν-πάνω-α-994984
ΚΟΣΜΟΣ | 10.02.2023 | 17:39

Κίεβο: Ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν πάνω από Ρουμανία και Μολδαβία

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και της Μολδαβίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο Telegram ο Γενικός Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Βαλέρι Ζαλούζνι, δύο ρωσικοί πύραυλοι Kalibr που εκτοξεύτηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και στη συνέχεια πέταξαν στον ρουμανικό εναέριο χώρο, πριν εισέλθουν στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας αρχικά ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις αναφορές, αλλά σε νέα του δήλωση ανέφερε ότι τα συστήματα επιτήρησης εντόπισαν κάτι που έμοιαζε με πύραυλο κρουζ που εκτοξεύτηκε από ρωσικό πλοίο κοντά στην Κριμαία, αλλά ότι δεν πέρασε στον ρουμανικό εναέριο χώρο.

Από την άλλη, το υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας δήλωσε ότι εντόπισε ρωσικό πύραυλο που πετούσε πάνω από το έδαφός της, χωρίς να αναφέρει εάν πέταξε πάνω από τη Ρουμανία. Όπως ανέφερε, ο πύραυλος εντοπίστηκε πάνω από την πόλη Mocra στην περιοχή της Υπερδνειστερίας και, αργότερα, πάνω από την πόλη Cosauți στην περιοχή Soroca, με κατεύθυνση την Ουκρανία. Μάλιστα η Μολδαβία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για το περιστατικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέο μπαράζ επιθέσεων εναντίον στόχων στην Ουκρανία, με πολλαπλέ εκρήξεις να σημειώνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Οι τοπικές αρχές στο Χάρκοβο ανέφεραν αρκετές επιθέσεις με πυραύλους που τραυμάτισαν τουλάχιστον επτά ανθρώπους και διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Ο δήμαρχος της Λβιβ, κοντά στα πολωνικά σύνορα, ανέφερε επίσης ότι η αεράμυνα κατέρριψε πυραύλους λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα στην πολωνική πόλη Ζέσουφ , 145 χιλιόμετρα ​​από τα σύνορα.

Στο περιστατικό αναφέρεται το ειδησεογραφικό μέσο Ukrainska Pravda, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η Ουκρανία είχε τη δυνατότητα να καταρρίψει τους πυραύλους, αλλά δεν το έκανε επειδή δεν ήθελε να θέσει σε κίνδυνο αμάχους σε ξένες χώρες