κατάληψη-ελληνικών-πλοίων-στο-ιράν-μ-1026605
ΚΟΣΜΟΣ | 30.05.2022 | 09:07

Κατάληψη ελληνικών πλοίων στο Ιράν: «Μετά το Σάββατο έκοψαν κάθε επικοινωνία»

Για την επικοινωνία που είχε με τον γιο της μετά την κατάληψη 2 πλοίων στον Περσικό κόλπο από τους «Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης», βραχίονα των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων , μίλησε η μητέρα ναυτικού Ελπίδα Βεβεάκη.

Τα «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» οδηγούνται στο ιρανικό λιμάνι Μπανταραμπάς, όπου θα γίνει η μετάγγιση του πετρελαίου που μεταφέρουν, όπως μεταδόθηκε χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Η Ελπίδα Βεβαιάκη, μητέρα ενός 30χρονου ναυτικού που βρίσκεται πάνω στα πλοία μίλησε στο OPEN. «Επικοινωνήσαμε το Σάββατο το απόγευμα για πολύ λίγο, καλά είναι όλο το πλήρωμα. Δεν τους έχουν πειράξει. Δεν ξέρουν γιατί έχει γίνει όλη αυτή η ιστορία, περιμένουμε ό,τι καλύτερο. Την Παρασκευή που μπήκαν μέσα από αέρος με τα ελικόπτερα φοβήθηκαν όλοι φυσικά, ξαφνικά να βλέπεις στο καράβι 18 οπλισμένοι δεν είναι ότι καλύτερο. Τρομοκρατήθηκαν, τους πήραν τα κινητά και τους είπαν ότι αυτοί κάνουν κουμάντο, αργότερα τους τα έδωσαν. Έκοψαν κάθε επικοινωνία με τους συγγενείς, δεν υπάρχει ίντερνετ» είπε.

Και συνέχισε: «Τους έχουν ελεύθερους μέσα στο πλοίο, δεν τους ενοχλούν, έχουν μείνει μέσα μόνο 8 φρουροί. Τους έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά του Ιράν και είναι εκεί δεμένοι. Από το υπουργείο δεν έχουν επικοινωνήσει, με την εταιρεία μιλάμε. Όλοι μιλάνε για αντίποινα, τι θα γίνει από εκεί και ύστερα δεν ξέρει κανείς. Δεν τους ενδιαφέρει ο κόσμος που είναι μέσα, το φορτίο θέλουν».

Σύμφωνα με τα όσα λέγονται, η καταδρομική επίθεση στα δύο ελληνικά πλοία είναι αντίποινα του Ιράν εξαιτίας της δέσμευσης του ρωσικού πλοίου Pegas στα ανατολικά της Καρύστου τον περασμένο Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως οι ελληνικές αρχές, μετά από εντολή της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις 19 Απριλίου 2022 στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από ΝΑΤΟ και ΕΕ, δέσμευσαν στο λιμάνι της Καρύστου το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Pegas , στο οποίο επέβαιναν 19 Ρώσοι ως μέλη του πληρώματος.