καρύδης-τι-είναι-η-αρμονική-κατάρρευ-1134526
ΚΟΣΜΟΣ | 08.02.2023 | 14:29

Καρύδης: Τι είναι η «αρμονική κατάρρευση» που οδήγησε στην καταστροφή στην Τουρκία

Η «αρμονική κατάρρευση», ένας συνδυασμός κατακόρυφων και οριζόντιων κυμάτων, ήταν ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οδήγησαν στην καταστροφή της Τουρκίας και της Συρίας, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο Παναγιώτης Καρύδης, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, με μεγάλη εμπειρία στις αντισεισμικές κατασκευές. Ο κ. Καρύδης πήγε στο Χατάι (Αλεξανδρέττα) με τους συνεργάτες του για αυτοψία της καταστροφής.

«Στην επικεντρική περιοχή η σεισμική κίνηση είναι εντελώς ανώμαλη, αλλού χαμηλή, αλλού δυνατή. Έχουμε αρμονική κατάρρευση, δηλαδή πέντε κτήρια ίδια, το 1, το 3 το 5 καταρρέουν, ενώ το 2 το 4 παραμένουν, ανεξαρτήτως υλικών… Είναι θέμα της κίνησης του εδάφους» σημείωσε.

«Είναι σαν έχει βάλει εκρηκτικά στα θεμέλια, τα τίναξε πάνω τα κτήρια όπως στην κατεδάφιση κτηρίων, επομένως δεν είναι σίγουρο ότι και καινούργιες κατασκευές στην Τουρκία, οι οποίες δεν είναι σχεδιασμένες για δυνατούς σεισμούς, θα αντέξουν (…) Καταρρέουν ακαριαία τα κτήρια, δεν υπάρχει χρόνος αντίδρασης του κόσμου» ανέφερε.

«Με συνεχή μπλοκ (η μια πολυκατοικία κολλημένη στην άλλη) δεν είχαμε τόσο ζημιές όσο σε μεμονωμένες πολυκατοικίες» σημείωσε.