κάρολος-θα-διαθέσει-τα-βασιλικά-κέρδη-873881
ΚΟΣΜΟΣ | 20.01.2023 | 07:48

Κάρολος: Θα διαθέσει τα βασιλικά κέρδη από ανεμογεννήτριες για το “κοινό καλό”

Για το κοινό καλό θα διατεθούν τα κέρδη από έξι υπεράκτια πάρκα με ανεμογεννήτριες, αντί να καταλήξουν τα ταμεία της βασιλικής οικογένειας, όπως φέρεται να ζήτησε ο βασιλιάς Κάρολος.

Για την χρηματοδότησή του ο Βασιλικός Οίκος βασίζεται στο 25% των εσόδων από τον φορέα που διαχειρίζεται την βασιλική περιουσία στη Βρετανία (Crown Estate). Ο βασιλιάς Κάρολος προτίθεται να μειώσει αυτό το ποσοστό, αυξάνοντας αντίστοιχα το ποσοστό που πηγαίνει στα δημόσια ταμεία.

Τα κέρδη του Crown Estate μεταβιβάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, σημειώνει το BBC. Το επίπεδό τους καθορίζει όμως το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς την βασιλική οικογένεια, η οποία πέρυσι ήταν 86,3 εκατ. λίρες (98 εκατ. ευρώ).

Αυτά ακριβώς τα κέρδη του Crown Estate αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά από την εκμετάλλευση έξι υπεράκτιων αιολικών πάρκων τα οποία κατασκευάστηκαν στα ανοιχτά σε περιοχές που ανήκουν στο Estate.

Συνολικά το Crown Estate διαχειρίζεται 36 αιολικά πάρκα σε όλη τη χώρα.

Κατά το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Κάρολος είχε αναφερθεί στην αύξηση του κόστους ζωής, ενώ φαίνεται ότι προσπαθεί να μειώσει τα αυξημένα κέρδη που έχει η βασιλική οικογένεια, μια αύξηση που δίνει άσχημη εντύπωση αυτή την εποχή.