Καπνοβιομηχανία καλείται να δώσει 23,6 δισ. σε χήρα καπνιστή

Δικαστήριο στη Φλόριντα καταδίκασε την αμερικανική καπνοβιομηχανία RJ Reynolds να πληρώσει το ποσό των 23,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση στη χήρα ενός καπνιστή, ο οποίος πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα. Πρόκειται για ένα ποσό ρεκόρ που επιδικάζεται υπέρ ενός και μόνο ενάγοντα στην ιστορία της αμερικανικής πολιτείας.

Κατά τη δίκη, η οποία διήρκησε τέσσερις εβδομάδες, οι δικηγόροι της Σίνθια Ρόμπινσον, της χήρας του Μάικλ Τζόνσον Σίνιορ, υποστήριξαν ότι η RJ Reynolds δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ενημερώσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους του καπνού.

Η αμέλεια αυτή ενδεχομένως επέτρεψε ο Τζόνσον να προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, ο Τζόνσον απέκτησε «εθισμό» στο τσιγάρο και οι πολλές προσπάθειες που κατέβαλε για να κόψει το κάπνισμα απέτυχαν.

«Η RJ Reynolds πήρε το ρίσκο να παρασκευάζει τσιγάρα και να τα πωλεί στους καταναλωτές, χωρίς να τους ενημερώνει επαρκώς για τους κινδύνους», δήλωσε ο Ουίλι Γκάρι, ένας εκ των δικηγόρων της Ρόμπινσον.

Η RJ Reynolds θα εφεσιβάλλει την απόφαση αυτή, ανακοίνωσε ο δικηγόρος της εταιρίας Τζέφρι Ράμπορν, σύμφωνα με τον οποίο, η απόφαση «υπερβαίνει τα όρια της λογικής και της ακριβοδικίας».

Η καπνοβιομηχανία είναι «πεπεισμένη ότι το δικαστήριο θα σεβαστεί το νόμο και δεν θα επιτρέψει αυτή η παράλογη ετυμηγορία να ισχύσει» πρόσθεσε ο Ράμπορν, κρίνοντας ότι η αποζημίωση είναι «υπερβολική και απαράδεκτη βάσει του πολιτειακού και του συνταγματικού δικαίου».

από την πλευρά του, ο κ. Γκάρι, ελπίζει ότι «η δικαστική απόφαση θα στείλει στην RJ Reynolds και στις άλλες μεγάλες καπνοβιομηχανίες ένα μήνυμα που θα τους αναγκάσει να σταματούν να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων».

Το κάπνισμα παραμένει η πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου στις ΗΠΑ σκοτώνοντας σχεδόν μισό εκατομμύριο Αμερικανούς κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Περίπου το 18% των Αμερικανών είναι καπνιστές, έναντι 42% τη δεκαετία του 1960.

Λίγες μέρες πριν από την πρωτοφανή αυτή απόφαση, η μητρική εταιρία Reynolds American ανακοίνωσε την προσεχή εξαγορά της ανταγωνίστριάς της, Lorillard, για να δημιουργήσει έναν πολύ μεγάλο όμιλο και να κατακτήσει την αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, η ανάπτυξη της οποίας αντισταθμίζει τη μείωση των πωλήσεων των παραδοσιακών τσιγάρων.

Η εξαγορά αυτή πιθανόν να επαναπροσδιορίσει την αγορά του καπνού στις ΗΠΑ, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, με ετήσιες πωλήσεις τουλάχιστον 90 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013, σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας Euromonitor.

ΚΟΣΜΟΣ, ΥΠΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ, ΦΛΟΡΙΝΤΑ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, RJ REYNOLDS


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]