Καναδάς: Σε «μέτρια ύφεση» η οικονομία το 2023 - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
1
Αύγουστος
Back

Καναδάς: Σε «μέτρια ύφεση» η οικονομία το 2023

Ο πληθωρισμός, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα αυξανόμενα επιτόκια θα ωθήσουν την καναδική οικονομία σε μέτρια ύφεση το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη Royal Bank of Canada.

Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί με ετήσιο ρυθμό 0,5% το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με νέες προβλέψεις οικονομολόγων της μεγαλύτερης τράπεζας του Καναδά. Η μέση ανάπτυξη θα είναι 0,8% το επόμενο έτος, έναντι 3,7% φέτος.

Η ύφεση θα είναι μέτρια και βραχύβια για τα ιστορικά δεδομένα και μπορεί να αντιστραφεί μόλις ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί αρκετά ώστε οι κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια, ανέφεραν οι οικονομολόγοι Claire Fan και Nathan Janzen σε σημείωμα την Πέμπτη.

«Αν και τα υψηλότερα επιτόκια θα ωθήσουν τεχνικά την οικονομία του Καναδά σε συρρίκνωση, η Τράπεζα του Καναδά δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να δράσει», δήλωσαν οι Fan και Janzen. «Ο πληθωρισμός ήταν πολύ ισχυρός για πάρα πολύ καιρό και αρχίζει να εισχωρεί στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι τριμηνιαίες έρευνες της κεντρικής τράπεζας σε στελέχη και καταναλωτές έδειξαν ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τα επόμενα δύο χρόνια έχουν σημειώσει ρεκόρ: το 78% των επιχειρήσεων αναμένει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα ξεπεράσει το 3% τα επόμενα δύο χρόνια.

Ενώ οι Καναδοί συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ανάκαμψη στους τομείς των ταξιδιών και της φιλοξενίας και οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων έχουν τονώσει τις βιομηχανίες εξόρυξης και ενέργειας, οι αυξανόμενες τιμές μειώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να βρουν τους εργαζομένους που χρειάζονται για να επεκταθούν. Και η αγορά κατοικίας υποχωρεί σε ορισμένες περιοχές — οι τιμές στο Τορόντο έχουν πέσει 11% σε τέσσερις μήνες.

Καθώς η οικονομική συρρίκνωση εξελίσσεται το 2023, το ποσοστό ανεργίας του Καναδά πιθανότατα θα αυξηθεί περίπου 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,6%.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!