Καναδάς: Προς αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του ο δήμαρχος Τορόντο

Τη ψήφιση μίας ακόμη πρότασης που θα παραχωρεί στον αντιδήμαρχο του Τορόντο όλες τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες που δεν ανήκουν βάσει του νόμου στο δήμαρχο, σχεδιάζει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Ρομπ Φορντ. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή, η έγκριση της πρότασης βάσει της οποίας περιορίστηκε το δικαίωμα του Φορντ να διορίζει και να απολύει τους προέδρους των επιτροπών.

Εφόσον εγκριθεί και η πρόταση της Δευτέρας, ο Φορντ θα χάσει όλους τους υπαλλήλους του, ο προϋπολογισμός του θα πέσει στο ίδιο επίπεδο με εκείνων που λαμβάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ δεν θα έχει πλέον δικαίωμα ψήφου στις επιτροπές.
Όπως ο ίδιος υποστήριξε, «αν προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο τότε, προφανώς, αν κάποιος άλλος ξεπεράσει τα όρια όπως έκανα εγώ, τότε θα επηρεαστούν οι σύμβουλοι και ο δήμαρχος για πολλά χρόνια».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Οντάριο κανείς δεν δικαιούται να απομακρύνει τον δήμαρχο από την εξουσία παρά μόνο εάν διωχθεί ποινικά και καταδικαστεί για σοβαρό αδίκημα, ωστόσο όπως δήλωσε την Παρασκευή η πρωθυπουργός της επαρχίας Καθλίν Γουάιν, η ίδια είναι να παρέμβει στην υπόθεση, επισημαίνοντας ότι εάν και εφόσον το δημοτικό συμβούλιο δηλώσει με σαφήνεια ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει εξαιτίας της κατάστασης αυτής, η επαρχία θα ανταποκριθεί στο αίτημά του.

Πάντως ο Φορντ γνωστοποιεί ότι και εκείνος αν αντιμετώπιζε έναν δήμαρχο που ενεργούσε όπως συμπεριφέρθηκε και ο ίδιος, θα αντιδρούσε με τον ίδιο δήμαρχο, για αυτό και δεν κρατάει κακία σε κανέναν: «Δεν είμαι θυμωμένος με κανέναν. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη», είπε εμφανώς πιο ήρεμος μετά και το ξέσπασμά που είχε την Πέμπτη, όταν απείλησε τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου Τζορτζ Χριστόπουλο, την πρώην βοηθό του Άιζακ Ράνσον και τον πρώην προσωπάρχη Μαρκ Τάουχι καθώς κι έναν σερβιτόρο ότι θα καταθέσει μήνυση σε βάρος τους, επειδή, όπως ισχυρίζεται, είπαν ψέματα στους αστυνομικούς που ερευνούσαν τις καταγγελίες για το βίντεο που τον έδειχνε να καπνίζει κρακ.

Ο Φορντ αρνήθηκε επίσης ότι έκανε ανήθικες προτάσεις σε μια υπάλληλο, σε ένα πάρτι για την γιορτή του Αγίου Πατρικίου το 2012, επικαλούμενος για του λόγου το αληθές τον ευτυχισμένο του γάμο όπως ο ίδιος είπε, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι την «πράξη» που φέρεται να ζήτησε από την σερβιτόρα Ολίβια Γκόντεκ, «μπορεί να την κάνει και στο σπίτι του».

Στο πλευρό του Φορντ, με έκδηλη την αμηχανία της, εμφανίστηκε και η σύζυγός του, Ρενάτα, η οποία του άκουγε να ζητάει για άλλη μια φορά συγγνώμη, επειδή ξεπέρασε τα όρια και χρησιμοποίησε «ασυγχώρητες εκφράσεις».

ΚΟΣΜΟΣ, ΚΑΝΑΔΑΣ, ΡΟΜΠ ΦΟΡΝΤ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΝΤΑΡΙΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!