και-όμως-αθωώθηκε-στην-ρωσία-του-πούτι-1003194
ΚΟΣΜΟΣ | 15.07.2022 | 15:33

Και όμως! Αθωώθηκε στην Ρωσία του Πούτιν ακτιβίστρια που μαχόταν για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+

Εντυπωσιακή αν όχι πρωτοφανής θεωρείται δικαστική απόφαση για Ρωσίδα εικαστικό, που αντιμετώπιζε ποινή τριετούς φυλάκισης για σκίτσα της που αναπαριστούν γυμνές γυναίκες. Η ακτιβίστρια αθωώθηκε και η νίκη αυτή, θεωρείται σπάνια καθώς αγωνίζεται υπέρ των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, σε μια Ρωσία όπου τα πάντα φιμώνονται.

Η εικαστικός από την Ρωσία, Γούλια Τσβέτκοβα, συνελήφθη το 2019 και κατηγορήθηκε για διανομή πορνογραφικού υλικού, αφού ανάρτησε σκίτσα σε social media στο πλαίσιο σειράς έργων με στόχο να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εικόνα του σώματος στα μέσα ενημέρωσης και η στήριξη στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

Στη συνέχεια, την χαρακτήρισαν ξένο πράκτορα! Πέρασε τέσσερις μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό και σύμφωνα με τους υποστηρικτές της η κίνηση αυτή συνδέεται ξεκάθαρα με τον ακτιβισμό της και την εκστρατεία για θέματα φεμινισμού και δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Η ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial αναγνώρισε τη Τσβέτκοβα ως πολιτική κρατούμενη και ζήτησε την απελευθέρωσή της.

Σπάνια εξέλιξη σε μία χώρα όπου πάνω από το 99% των υποθέσεων καταλήγουν σε καταδίκη

Έτσι, σήμερα (15.07.20220), δικαστήριο στην πόλη Κομσομόλσκ στον Αμούρ, στην ανατολική Ρωσία, αθώωσε την Τσβέτκοβα. Τον περασμένο μήνα εισαγγελείς είχαν ζητήσει να καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση.

«Η τριετής δοκιμασία έληξε με νίκη για την υπεράσπιση», ανέφεραν υποστηρικτές της Τσβέκτοβα. «Είμαστε χαρούμενοι, αλλά όχι εντελώς ακόμα. Η εισαγγελία έχει 10 ημέρες για να υποβάλει έφεση».

Πρόκειται για μια σπάνια εξέλιξη για μια Ρωσίδα ακτιβίστρια, σε μία χώρα όπου πάνω από το 99% των υποθέσεων που οδηγούνται στις δικαστικές αίθουσες καταλήγουν σε καταδίκη.

Με τη στήριξη της υπερσυντηρητικής Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ψηφίσει σειρά νόμων την τελευταία δεκαετία για να περιορίσει τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και να προστατεύσει τις «παραδοσιακές αξίες», όπως τις χαρακτηρίζει.