Καυστικά σχόλια για τη μπάλα του Πούτιν στον Τραμπ (φωτο)

Χωρίς ουσιαστικές ανακοινώσεις για κάποια πρόοδο σε διμερή ή πολυμερή θέματα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου Τραμπ – Πούτιν στο Ελσίνκι, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν πάντως ότι δεν υπήρξε συμπαιγνία Ρεπουμπλικανών – Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και να επιμένουν στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χώρων. Ο ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε πάντως ότι ήθελε νίκη του Τραμπ στις εκλογές.

«Ο πρόεδρος Πούτιν ήταν «εξαιρετικά ισχυρός και δυνατός στην άρνησή του σήμερα» παρατήρησε μάλιστα προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου ο  Ντόναλντ Τραμπ.

«Πιστεύω ότι η Ρωσία είναι δημοκρατικό κράτος και ελπίζω να μην αρνηθείτε αυτό το δικαίωμα στη δική σας χώρα. Πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ είναι μια δημοκρατία; Αν πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ είναι μια δημοκρατία, το θέμα αυτό πρέπει να εξεταστεί στο δικαστήριο» σημείωσε εμφατικά από πλευράς του ο Πούτιν απευθυνόμενος σε αμερικανό δημοσιογράφο.

Ο Πούτιν έδωσε μάλιστα, στον Τραμπ μπάλα του Μουντιάλ της Ρωσίας λέγοντας με νόημα «η μπάλα είναι στο γήπεδό σας» με αφορμή και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2026 σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό. Ο αμερικανός πρόεδρος πέταξε την μπάλα στην Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ.

Καυστικά σχόλια

Καυστικό ήταν το σχόλιο του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ όσον αφορά τη μπάλα του Μουντιάλ της Ρωσίας που έδωσε ο Πούτιν στον Τραμπ.

«Αν ήμουν εγώ, θα έλεγχα την μπάλα για συσκευές ακρόασης και δεν θα την επέτρεπα ποτέ στο Λευκό Οίκο» ανέφερε σαρκαστικά στο λογαριασμό του στο Twitter o –Ρεπουμπλικανός- γερουσιαστής.

«Είναι επιτακτικό το Κογκρέσο να πραγματοποιήσει ακροάσεις σχετικά με την έκταση και το εύρος οποιασδήποτε συνεργασίας με τη Ρωσία στη Συρία σχετικά με την παρουσία του Ιράν» τόνισε εξάλλου ο Γκράχαμ σχολιάζοντας δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για στενή συνεργασία των δυο χωρών στη Συρία.

Ντόναλντ Τραμπ

«Είχαμε ευθύ, ανοιχτό, βαθιά παραγωγικό διάλογο. Πήγε πολύ καλά… Βάζω πρώτα τι είναι καλό για την Αμερική και τον αμερικανικό λαό» σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Τραμπ επιμένοντας στην αναγκαιότητα της συνάντησης του Ελσίνκι. Είχαμε, επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τις χειρότερες σχέσεις αλλά αυτό άλλαξε πριν τέσσερις ώρες.

«Ο Πούτιν είναι καλός ανταγωνιστής… Η λέξη «ανταγωνιστής» είναι φιλοφρόνηση. Θα ανταγωνιστούμε τη Ρωσία με μεγάλη επιτυχία όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου» τόνισε.

Οι διαφωνίες των δυο χωρών, διευκρίνισε ο αμερικανός πρόεδρος είναι γνώστες, αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους συνεργασία, τόνισε ο Τραμπ, επιμένοντας στη διαδικασία του διαλόγου όπως έκαναν οι δυο χώρες στον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι συζήτησε με τον ρώσο ομόλογό του την εμπλοκή ρώσων πρακτόρων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. «Θεώρησα ότι αυτό πρέπει να γίνει κατ’ ιδίαν» επισήμανε μάλιστα.

«Όλοι ευθυνόμαστε που δεν είχαμε διάλογο νωρίτερα… Νομίζω ότι ήμασταν ανόητοι, νομίζω ότι οι ΗΠΑ ήταν πολύ ανόητες. Έχουμε κάνει και οι δυο λάθη, αλλά η έρευνα (για τις αμερικανικές εκλογές) ήταν καταστροφική για τη χώρα μας, δεν υπήρχε συμπαιγνία στις προεδρικές εκλογές (με τη Ρωσία) νίκησα τη Χίλαρι εύκολα. Υπήρχε μηδέν συμπαιγνία… Δεν υπήρχε δυνατότητα συμπαιγνίας, δεν τον γνώριζα καν (τον Πούτιν)» ανέφερε χαρακτηριστικά.

O αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «πολύ εποικοδομητική, με πολύ εποικοδομητικές ώρες μεταξύ μας». «Είμαι βέβαιος ότι θα συναντηθούμε ξανά στο μέλλον, ότι θα συναντιόμαστε συχνά» σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως ανέφερε δε, οι στρατιωτικές ηγεσίες των δυο χωρών συνεργάζονται πολύ καλά στη Συρία και σε άλλα μέρη.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε ότι «οι διμερείς μας σχέσεις έχουν γνωρίσει κάποιες δύσκολες περιόδους. Μιλήσαμε αναλυτικά για την τρομοκρατία και την άνοδο της εγκληματικότητας. Οι συζητήσεις που είχαμε σήμερα οδηγούν σε μία νέα περίοδο κατανόησης».

«Οφείλουμε να συνεργαστούμε ξανά εκ νέου. Απαντήθηκαν σημαντικά ερωτηματικά τόσο στο ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης όσο και σε ζητήματα συνεργασίας σε ζητήματα πολεμικών εξοπλισμών» σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πρέπει, πρόσθεσε, επίσης να συζητήσουμε περαιτέρω την εξάλειψη και τον όπλων μεσαίου βεληνεκούς. Η ασφάλεια στο διαδίκτυο και των κυβερνοεπιθέσεων ήταν ακόμη ένα πεδίο συζήτησης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει συνεργασία και στο συγκεκριμένο ζήτημα ανάμεσα στην δύο χώρες.

«Φυσικά συζητήσαμε και για την Συρία και για τους τρόπους με τους οποίους θα υπάρξει και πάλι ειρήνη στην περιοχή. Είμαι πεπεισμένος πως διαθέτουμε από κοινού όλα τα μέσα να φέρουμε ξανά ειρήνη στην περιοχή. Ειδικά μετά την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής από την χώρα έχει έρθει η ώρα για ασφάλεια και ειρήνη στη Συρία» ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Η Ρωσία, επέμεινε, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Συζητήσαμε, είπε και για την Βόρεια Κορέα το οποίο έχει ήδη μπει σε καλό δρόμο χάρη στις παρεμβάσεις του Προέδρου Τραμπ.

«Αναφορικά με το Ιράν πιστεύουμε πως η συνθήκη με το Ιράν πρέπει να επιλυθεί αναφορικά με τα πυρηνικά. Αναφορικά με την Ουκρανία θέλουμε στήριξη από τις ΗΠΑ στην συνθήκη του Μίνσκ. Εμείς επιθυμούμε την διατήρηση της» διευκρίνισε.

«Ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε στην ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, και για ακόμη μία φορά τον διαβεβαίωσα πως δεν υπήρξε καμία εμπλοκή από την πλευρά μας στο παρελθόν και δεν θα υπάρξει καμία απολύτως ρωσική εμπλοκή ούτε στο μέλλον. «Επανέλαβα στον πρόεδρο Trump -ο οποίος έθεσε το θέμα- ότι η Ρωσία δεν έχει -ούτε είχε- καμία ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές» επέμεινε.

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την σημερινή συνάντηση που θέτει τις διμερείς σχέσεις σε έναν πολύ καλύτερο δρόμο. Ευχαριστώ τον Αμερικανό Πρόεδρο για την σημερινή συνάντηση. Υπάρχει πολύς δρόμος αλλά είναι αλήθεια πως είμαστε σε καλό δρόμο» επισήμανε.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι για τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές «θα πρέπει να οδηγούμαστε από τα δεδομένα, όχι από φήμες», αρνούμενος επίσης ότι υπήρχε συμπαιγνία με το στρατόπεδο Τραμπ στο θέμα αυτό.

ΚΟΣΜΟΣ, ΠΟΥΤΙΝ, ΤΡΑΜΠ, ΜΠΑΛΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!