ιταλία-συνελήφθη-αρχιμαφιόζος-της-κό-1122326
ΚΟΣΜΟΣ | 16.01.2023 | 11:59

Ιταλία: Συνελήφθη αρχιμαφιόζος της Κόζα Νόστρα που κρυβόταν 30 χρόνια!

Στη σύλληψη του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ενός αφεντικού της σικελικής μαφίας που διέφευγε επί 30 ολόκληρα χρόνια τη σύλληψη, προχώρησαν οι ιταλικές Αρχές, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Ο 60χρονος σήμερα Ντενάρο, γνωστός με το προσωνύμιο Diabolik από ένα ιταλικό κόμικ, είναι ένα από τα πιο πρόσφατα αφεντικά της Κόζα Νόστρα, που ανέβηκαν στην εξουσία μετά τη σύλληψη του Μπερνάντο Προβενζάνο το 2006. Μάλιστα, μετά τον θάνατο του Προβενζάνο το 2016 και του Σαλβατόρε Ριινα το 2017, ο Ντενάρο θεωρούνταν ευρέως «capo di tutti i capi», ή «Νονός» δηλαδή το ισχυρότερο αφεντικό στην τοπική μαφία.

Σύμφωνα με τη Messaggero, o Ντενάρο συνελήφθη από τους Καραμπινιέρους ενώ βρισκόταν σε κλινική στο Παλέρμο.

Επικεφαλής της έρευνας που οδήγησε στη σύλληψή του ήταν ο εισαγγελέας του Παλέρμο Μαουρίτσιο ντε Λουτσία και ο βοηθός εισαγγελέα Πάολο Γκουίντο.

«Σήμερα, 16 Ιανουαρίου, οι Καραμπινιέροι (…) συνέλαβαν τον φυγά Ματέο Μεσίνα Ντενάρο μέσα σε μια υγειονομική δομή του Παλέρμο, στην οποία είχε μεταβεί για κλινικές θεραπείες», ανακοίνωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AGI ο στρατηγός των Καραμπινιέρων (Χωροφυλακή) Πασκουάλε Αντζελοσάντο.

H Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κοινοποίησε στα social media την είδηση της σύλληψης, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη νίκη για το ιταλικό κράτος, που απέδειξε ότι δεν το βάζει κάτω στην προσπάθειά του να νικήσει τη μαφία.

Ποιος είναι ο Ντενάρο

Ο Μεσίνα Ντενάρο φέρεται ότι είναι ένας αρχηγός της σικελικής μαφίας, της Κόζα Νόστρα.

Έχει καταδικασθεί ερήμην σε ισόβια για το ρόλο του στους φόνους των εισαγγελέων κατά της μαφίας Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο το 1992.

Αντιμετωπίζει επίσης ποινή ισοβίων για το ρόλο του σε βομβιστικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί την επόμενη χρονιά στη Φλωρεντία, τη Ρώμη και το Μιλάνο και είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 10 ανθρώπους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο 2022 ότι ο Μεσίνα Ντενάρο εξακολουθούσε να είναι σε θέση να εκδίδει διαταγές για τις επιχειρήσεις της μαφίας στην περιοχή γύρω από την πόλη Τραπάνι της δυτικής Σικελίας, το περιφερειακό οχυρό του, παρά το γεγονός ότι παρέμενε για χρόνια εξαφανισμένος.