Ιταλία: Στον εισαγγελέα η Deliveroo για τις συνθήκες εργασίας των διανομέων
Σε καθεστώς δικαστικής διαχείρισης τέθηκε η Deliveroo από την εισαγγελία του Μιλάνου, με τις αρχές να παρεμβαίνουν στη λειτουργία της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην κατ’ οίκον διανομή φαγητού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Κατά τις δικαστικές αρχές, οι διανομείς της εταιρείας –περίπου 3.000 στο Μιλάνο και συνολικά 20.000 σε ολόκληρη την Ιταλία– φέρονται να υφίστανται οικονομική εκμετάλλευση, λόγω της ανάγκης τους για εργασία, λαμβάνοντας αμοιβές που εκτιμάται ότι κινούνται κάτω από το όριο της φτώχειας. Παράλληλα, γίνεται λόγος για «σοβαρή εργασιακή εκμετάλλευση» και για παραβίαση των προβλεπόμενων όρων νομιμότητας.
Η σχετική έρευνα των καραμπινιέρων βασίσθηκε σε μαρτυρίες πενήντα και πλέον εργαζομένων. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, για παράδοση πίτσας, σε ορισμένες περιπτώσεις κέρδιζαν λιγότερο από 3 ευρώ, ενώ ξένοι εργαζόμενοι κατέθεσαν ότι, με το ποδήλατό πρέπει να δουλέψουν δώδεκα ώρες την ημέρα, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν χίλια ευρώ τον μήνα. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Τύπος, η σχετική εφαρμογή καταγράφει τυχόν αρνήσεις τους, να παραδώσουν το όποιο γεύμα και τους «κρατά συνεχώς υπό έλεγχο».
Σύμφωνα με την εισαγγελία της ιταλικής συμπρωτεύουσας, η πλειοψηφία των εργαζομένων που χρησιμοποιήθηκαν ως δείγμα για την έρευνα, σε ετήσια βάση θα έπρεπε να κερδίζει τουλάχιστο 7.000 ευρώ περισσότερα από όσα λαμβάνει. «Πρόκειται για παράνομη πραγματικότητα, στην οποία πρέπει να τεθεί τέλος το γρηγορότερο δυνατό», υπογράμμισε ο εισαγγελέας του Μιλάνου, Πάολο Στοράρι.
Ορίσθηκε δικαστικός διαχειριστής ο οποίος θα πρέπει να αλλάξει ριζικά την οργάνωση της συγκεκριμένης εταιρείας. Ο ίδιος εισαγγελέας πρόσφατα ζήτησε να τεθεί υπό δικαστική διαχείριση και η εταιρία Foodinho, μέσω της οποίας δραστηριοποιείται η πλατφόρμα κατ΄οίκον παράδοσης φαγητού Glovo. Και στην περίπτωση αυτή η σχετική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για τους εργαζόμενους που μεταφέρουν κατ΄οίκον γεύματα, οι απολαβές είναι «κατά 81% χαμηλότερες από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».
Προτεινόμενα άρθρα






