Ιταλία: Σε κατ’ οίκον περιορισμό δήμαρχος που βοήθησε πρόσφυγες

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στην γειτονική Ιταλία από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάγιο και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Στο στόχαστρο βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και όσοι στην χώρα επιχειρούν να τους προσφέρουν χείρα βοηθείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Οκτωβρίου ο δήμαρχος του Ριάτσε της Καλαβρίας, Ντομένικο Λουκάνο, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό κατηγορούμενος από την ιταλική δικαιοσύνη ότι ευνόησε την παράτυπη μετανάστευση. Τι έκανε ο Λουκάνο: Εφαρμόζει εδώ και χρόνια πρότυπο τρόπο ένταξης των μεταναστών αλλά η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας βρήκε άλλες κατηγορίες που αφορούν την απευθείας ανάθεση (χωρίς διαγωνισμό) του καθαρισμού της παραλίας σε συνεταιρισμό μεταναστών και την τέλεση «εικονικών πολιτικών γάμων», για να μπορέσουν ορισμένοι μετανάστες να λάβουν άδεια παραμονής. Στους εικονικούς γάμους που είχαν προγραμματισθεί, φέρεται να συμπεριλαμβάνεται και εκείνος του αδελφού της συντρόφου του δημάρχου.

Όπως υπογραμμίζει ο ιταλικός τύπος, όμως, ο Λουκάνο (βάσει των αποφάσεων του δικαστικού αρμόδιου για τις προκαταρκτικές έρευνες) δεν κατηγορείται, τελικά, για κανένα οικονομικό αδίκημα, όπως υπεξαίρεση ή διαφθορά.

Η όλη έρευνα αφορά τη χρήση οικονομικών πόρων που από το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, καταλήγουν στην περιφέρεια της Καλαβρίας και στους δήμους της, για τη φιλοξενία και στήριξη των μεταναστών.

Ο Λουκάνο έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της πλήρους ένταξης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες. Η ιταλική τηλεόραση Rai ετοίμασε τηλεταινία (η οποία ακόμη δεν προβλήθηκε) στην οποία παρουσιάζεται η δράση του, και τη δράση του έχουν παρουσιάσει τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Να σημειωθεί ότι πριν μερικές ημέρες ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ενέκρινε απόφαση βάσει της οποίας θα πρέπει να απομακρυνθούν όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες από το χωριό Ριάτσε της Καλαβρίας.

«Θέλουν να διαλύσουν το μοντέλο του Ριάτσε. Δεχόμαστε πυρά αλλά θα προσφύγουμε στα τοπικά δικαστήρια», δήλωσε ο Ντομένικο Λουκάνο. Και πρόσθεσε: «Βρίσκομαι σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω αδικήματος ανθρωπιάς».

ΚΟΣΜΟΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΙΤΑΛΙΑ, ΚΑΛΑΒΡΙΑ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΙΑΤΣΕ., ΚΑΤ'΄ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!