ιταλία-επικράτηση-της-κεντροαριστερ-952059
ΚΟΣΜΟΣ | 19.10.2021 | 09:14

Ιταλία: Επικράτηση της Κεντροαριστεράς στις δημοτικές εκλογές

Τις πέντε μεγάλες πόλεις τη Ιταλίας και οκτώ στις 10 μεγαλύτερες, ελέγχει από χθες το Ιταλικό Δημοκρατικό κόμμα, ενώ δεκάδες άλλες πόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο των 100.000 πέρασαν από τη δεξιά στην κεντροαριστερά.

Το αποτέλεσμα της Ρώμης,  του Μιλάνου, του Τορίνο, της Νάπολι, της Μπολόνια και δεκάδων άλλων μεγάλων πόλεων  είναι για τους δύο ηγέτες της δεξιάς, Σαλβίνι – Μελόνι, η καταληξη ενός ζοφερου μήνα: τα πολύ χαμηλά ποσοστά σε αντίθεση με τις προσδοκίες της συνεργασίας των κόμματων της δεξιάς στον πρώτο γύρο και οι δικαστικές έρευνες μέσα στις τάξεις τους, των νοσταλγών του νεοφασισμού   ακύρωσαν τα σχέδια τους για κατάληψη της εξουσίας στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές.
Το Ιταλικό Δημοκρατικό κόμμα  παραμένει ο απόλυτος νικητής του πρώτου γύρου αλλά και των επαναληπτικών εκλογών .

Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Η Ιταλία της κεντροαριστεράς». Μετά την νίκη του Γκαλτιέρι και του Λο Ρούσο, το Δημοκρατικό κόμμα «ελέγχει» πέντε μεγάλες πόλεις: τη Ρώμη, το Τορίνο, τη Μπολόνια, τη Νάπολη και το Μιλάνο. Ο επικεφαλής του κόμματος, Ενρίκο Λέτα, έκανε λόγο για θρίαμβο. Στη δεξιά κατέληξε η Τεργέστη, με τον Ντιπιάτσα να ανανεώνει για τέταρτη φορά την θητεία του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η La Stampa: «Η κεντροαριστερά ξαναπαίρνει τις πόλεις». Μετά τον θρίαμβο του Δημοκρατικού κόμματος, ο Σαλβίνι και η Μελόνι πηγαίνουν σε σύνοδο για να κάνουν απολογισμό. Παράλληλα, ανησυχεί η μεγάλη αποχή με το ποσοστό να ξεπερνά το 56% και να αποτελεί ρεκόρ στα εκλογικά χρονικά της Ιταλίας.

Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Ο Γκαλτιέρι δήμαρχος, η πρόκληση της πρωτεύουσας». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, ο Ρομπέρτο Γκαλτιέρι λέει ότι η Ρώμη θα είναι πρότυπο για όλη την Ιταλία.