ιταλία-δεκάδες-νονοί-της-μαφίας-αποφυ-615117
ΚΟΣΜΟΣ | 23.04.2020 | 14:16

Ιταλία: Δεκάδες νονοί της μαφίας αποφυλακίζονται λόγω κορωνοϊού

Δεκάδες νονοί της μαφίας θα μπορούσαν να απελευθερωθούν από τις φυλακές σε όλη την Ιταλία λόγω του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοιό. Ήδη οι Ιταλοί δικαστές απελευθέρωσαν τουλάχιστον τρεις ηλικιωμένους νονούς και τους έθεσαν ΄σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το περιοδικό L’Espresso ανέφερε την Τετάρτη ότι ένας δικαστής στο Μιλάνο διέταξε την αποφυλάκιση ενός από τα πιο ισχυρά αφεντικά της Cosa Nostra , του Φρανσέσκο Μπονούρα, 78 ετών, ο οποίος εκτίει ποινή 23 ετών. Οι όροι της απελευθέρωσης του Μπονούρα σε κατ ‘οίκον περιορισμό επιτρέπουν ακόμα και τη μετακίνηση του για επισκέψεις σε γιατρούς κλπ.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι δικαστές διέταξαν επίσης την απελευθέρωση από τη φυλακή του Βιντσετζίνο Ιαννάσο, 65 ετων, και του Ρόκο Σοντο Φιλιππόνε, 72 ετών, επίσης νονούς της νύχτας.

Οι δικαστές φοβόταν ότι μια μόλυνση από κορωνοιό θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα για το Φιλιππόνε, καθώς πάσχει από σοβαρή καρδιο-αγγειακή νόσο.

Οι Νονοί αγκαλιάζονται μεταξύ τους για να κολλήσουν και να αποφυλακιστούν

«Είναι μια πολύ ανησυχητική κατάσταση», δήλωσε ο Λέων Μπενεντούτσι, γενικός γραμματέας της μεγαλύτερης αστυνομικής ένωσης της Ιταλίας. «Στην Ιταλία υπάρχουν περίπου 12.000 μέλη εγκληματικών οργανώσεων στη φυλακή. Μέλη της σωφρονιστικής αστυνομίας έχουν αρχίσει να αναφέρουν ότι κρατούμενοι …αγκαλιάζονται ο ένας με τον άλλον, με στόχο να αυξήσουν την πιθανότητα να προσβληθούν από τον ιό ώστε να απελευθερωθούν από τη φυλακή».

Το τμήμα της σωφρονιστικής αστυνομίας ζητάει με υπηρεσιακό σημείωμα από τους αξιωματούχους της φυλακής τα ονόματα των κρατουμένων που πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες και οι οποίοι είναι άνω των 70 ετών επειδή «διατρέχουν κίνδυνο επιπλοκών σε περίπτωση μόλυνσης από τον Covid-19».

Ανάμεσα στους κρατούμενους περιλαμβάνονται ο Λεολούσα Μπαγκαρέλλα 78 ετών, νονός της Σικελίας, υπεύθυνος για δεκάδες ανθρωποκτονίες, ο 78χρονος Ραφαέλλο Κουτόλλο, που εκτίει πολλαπλές ισόβιες ποινές για δολοφονία και το «αφεντικό των αφεντικών» της Σικελίας Νίτο Σνταπαόλα, 81 ετών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αntimafia της Σικελίας, Καλούντιο, δήλωσε ότι φοβάται ότι τα αφεντικά της μαφίας θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την κρίση του κορωνοιού για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, της Ιταλίας διευκρίνισε την Τετάρτη ότι η απόφαση για την απελευθέρωση των μαφιόζων δεν ελήφθη από την κυβέρνηση και ότι θα εξετάσει τις εκθέσεις αποφυλάκισης.

«Ο κίνδυνος είναι ότι θα βρούμε τον ιό της μαφίας στους δρόμους δίπλα στο Covid-19», δήλωσε ο Λιριο Αμπάτε, δημοσιογράφος και εκδότης του L’Espresso, ο οποίος ζει επί του παρόντος υπό αστυνομική προστασία αφού έλαβε πολλές απειλές θανάτου από τη μαφία. «Θα ήταν μια διπλή πανδημία που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί».