ισραήλ-ελεύθερος-στα-83-του-ο-γηραιότερ-1150247
ΚΟΣΜΟΣ | 13.03.2023 | 19:51

Ισραήλ: Ελεύθερος στα 83 του ο γηραιότερος Παλαιστίνιος φυλακισμένος

Ο 83χρονος Φουάντ Σουμπάκι, ο γηραιότερος Παλαιστίνιος φυλακισμένος στο Ισραήλ, αφέθηκε ελεύθερος τη Δευτέρα μετά την ποινή κάθειρξης 17 ετών που εξέτισε για λαθρεμπόριο όπλων, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Φάταχ, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο Σουμπάκι είχε προφυλακιστεί το 2002 από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα (2000-2005) πριν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Είχε κατηγορηθεί ότι αποπειράθηκε να περάσει στη Λωρίδα της Γάζας όπλα που προέρχονταν από το Ιράν με το φορτηγό πλοίο Karine A, το οποίο εντόπισε και σταμάτησε στην Ερυθρά Θάλασσα ο ισραηλινός στρατός τον Ιανουάριο του 2002.

Ο Φουάντ Σουμπάκι, που ήταν κρατούμενος στην Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, θα μετέβαινε στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το διάστημα μεταξύ του 2002 και του Μαρτίου του 2006 ήταν κρατούμενος στη φυλακή της Ιεριχώς, υπό την εποπτεία Αμερικανών και Βρετανών παρατηρητών, μέχρι τη σύλληψή του, μαζί με άλλους Παλαιστίνιους, κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού κατά της φυλακής αυτής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Διαχειριστής των οικονομικών της Φάταχ, ο Σουμπάκι είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ότι ήταν ένας από τους υπεύθυνους για τη ναύλωση του Karine A, το οποίο σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές μετέφερε 50 τόνους όπλα, ανάμεσα στα οποία ρουκέτες Κατιούσα, αντιαρματικούς πυραύλους και εκρηκτικά, που είχε προμηθεύσει το Ιράν και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 20 ετών. Η ποινή του στη συνέχεια μειώθηκε στα 17 χρόνια.